УКРАЇНА-ЯКУТІЯ. Голова Синодального молодіжного відділу УПЦ відвідав святині Якутської єпархії та провів низку зустрічей з місцевою православною молоддю

З 11 по 18 грудня з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, на запрошення єпископа Якутського і Ленського Романа, голова Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю єпископ Обухівський Іона здійснив візит до Якутської єпархії (республіка Саха, Російська Федерація). Його супроводжував співробітник Синодального молодіжного відділу, заступник голови з питань патріотичного виховання молоді ігумен Валеріан (Головченко).

Метою візиту гостей з України була участь у IX Республіканських Різдвяних читаннях, зустріч та обмін досвідом з місцевими православними молодіжними організаціями та просвітницькі бесіди з парафіянами храмів Якутії.

11 грудня єпископ Іона та ігумен Валеріан прибули до столиці республіки — міста Якутська. Того ж дня гості відвідали Арктичний державний інститут мистецтв і культури, де відбулася зустріч з керівництвом та студентами, а також взяли участь у круглому столі в Національній бібліотеці Республіки Саха (Якутія).

Круглий стіл під назвою «Книга і читання в духовно-моральному розвитку суспільства» проходив у рамках ІX Республіканських Різдвяних освітніх читань і зібрав педагогів, бібліотекарів, семінаристів, школярів і священнослужителів. Єпископ Іона поділився з присутніми міркуваннями щодо важливості читання книг та їхнього значення у формуванні особистості. А також представив присутнім друковані видання, що виходять під егідою Синодального молодіжного відділу УПЦ, — журнал для молоді «Отрок.ua», брошури «Молодість не байдужа», «Досвід побудови молодіжної діяльності на парафії», книжки «Записки на полях души» тощо.

Комплект друкованих матеріалів Синодального молодіжного відділу та підшивку журналів «Отрок.ua» гості з України залишали в дар усім навчальним закладам та культурним установам, які відвідували впродовж 7-денного перебування в Якутській єпархії.

***
У день урочистого відкриття Різдвяних читань, 12 грудня, єпископи Роман та Іона звершили Божественну літургію в домовому храмі Якутської духовної семінарії в ім’я святителя Інокентія Московського. Владикам співслужили всі священнослужителі єпархії — традиційно вони збираються для участі у Республіканських Різдвяних читаннях, а також єпархіальних зборах, що проходять в цей час. Подібні соборні богослужіння є рідкістю і великою радістю для священиків, яких розділяють тисячі кілометрів.

Після богослужіння було звершено молебень на початок роботи Різдвяних читань.

IХ Республіканські Різдвяні освітні читання проводилися Якутською і Ленською єпархією спільно з Департаментом у справах народів РС (Я) і Міністерством освіти республіки. Цьогорічний форум присвячений темі, спільній для всіх єпархій Руської Православної Церкви, — «Преподобний Сергій. Русь: спадщина, сучасність, майбутнє» — до 700-річчя від дня народження святого, що відзначатиметься наступного року.

Пленарне засідання розпочалося в актовому залі Якутської духовної семінарії з виступу державного ансамблю скрипалів «Віртуози Якутії».

Далі зі словами вітання до присутніх звернувся співголова IХ Республіканських читань Ю.С. Купріянов, керівник Адміністрації Президента і Уряду РС (Я), та інші високопосадовці. Єпископ Іона привітав учасників освітнього форуму, передавши благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. За дорученням Предстоятеля та з нагоди 45-річчя владика вручив єпископу Якутському і Ленському Роману нагороду Української Православної Церкви — орден святого благовірного князя Ярослава Мудрого.

Також цього дня відбулася зустріч єпископа Іони та ігумена Валеріана з курсантами Якутського інституту водного транспорту. «За організацію та проведення зустрічі з курсантами та студентами інституту, за пропаганду ідеалів добра, духовних і моральних цінностей серед молодого покоління» гості з України отримали подячні листи від керівнитцва ЯІВТ. До бібліотеки вишу також було передано в дар комплект журналів і книжок для молоді.

***

13 грудня гості з України відвідали музеї м. Якутська: музей мамонта ім. П.А. Лазарева, музей археології та етнографії та вклонилися похованню шанованого подвижника благочестя, нашого земляка єпископа Якова (Домського).

Також цього дня єпископ Іона взяв участь у єпархіальних зборах Якутської і Ленської єпархії.

***

З 14 грудня розпочався візит до Південної Якутії, для чого єпископи Роман та Іона прибули до міста Нерюнгрі.

15 грудня в Казанському храмі м.Нерюнгрі було звершено Божественну літургію. Увечері того ж дня відбулася зустріч архієреїв зі слухачами біблійно-богословських курсів.

16 грудня у приміщенні Південно-Якутського технологічного коледжу відбулася зустріч єпископів Романа та Іони з молоддю. У залі зібралися учні шкіл та студенти вищих навчальних закладів м. Нерюнгрі, активна міська молодь, представники молодіжного руху «Православна Якутія», викладачі і всі бажаючі. У ході бесіди порушувалися важливі питання, що стосувалися духовного життя молодої людини. Велика кількість запитань, заданих учасниками зустрічі, яскраво свідчила про взаємний інтерес у спілкуванні.

17 грудня, у день пам’яті великомучениці Варвари, архієреї звершили Божественну літургію в храмі в ім’я великомучениці Варвари у селищі Чульман.

18 грудня завершився візит українських гостей до Якутської єпархії.

Прес-служба Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю за матеріалами сайту «Православна Якутія»

Фото — сайт «Православна Якутія»

Просмотров: 30

Залишити відповідь