КИЇВ. Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри очолив святкове богослужіння з нагоди престольного свята Свято-Георгіївського храму столиці

6 травня, в день пам’яті великомученика Георгія Побідоносця, Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Георгіївському храмі, що на площі перед Південним терміналом Київського залізничного вокзалу.

Його Високопреосвященству співслужили: вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Миколай, секретар Київської єпархії по місту Київ протоієрей Віктор Іващук, настоятель Свято-Георгіївського храму та благочинний Вишневського благочиння протоієрей Василій Русинка,  благочинний Печерського благочиння протоієрей Павел Поваляєв, благочинний Солом’янського благочиння протоієрей Ярослав Шовкеник, благочинний Васильківського благочиння протоієрей Андрій Гоєнко, благочинний Монастирського благочиння архімандрит Іларіон (Каменський), а також духовенство храму та столиці.

На Малому вході митрополит Онуфрій нагородив ряд кліриків Київської єпархії.

За богослужінням  Високопреосвященніший владика привітав усіх присутніх із престольним святом, розповів про чудотворні списки ікон великомученика Георгія та його життєвий подвиг.

Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри висвятив у священика клірика храму диякона Віталія Капакли.

Після Божественної літургії було звершено заупокійну літію з молитовним поминанням ктитора храму Георгія Кірпи.

***

Свято-Георгіївський храм був зведений стараннями колишнього Міністра транспорту України Георгія Кірпи у рекордно короткі строки — за 72 дні. Ще 40 днів знадобилось, щоб провести внутрішні оздоблювальні роботи храму.

Побудову храму було присвячено 10-й річниці Незалежності України і урочисто освячено та відкрито 22 серпня 2001 року.

2 березня 2003 року Георгіївській церкві був присвоєний статус Собору Залізничників України і передана у дар частка мощей святого великомученика Георгія Побідоносця.

Храм однобанний, з окремою металевою дзвіницею. Архітектурне вирішення в ув’язці з будівлею Південного вокзалу застосовує сучасні форми, одночасно використано елементи давньоруського зодчества. У оформленні інтер’єрів значну роль відіграють іконописні зображення у вітражах.

 

Фото сайту mitropolia.kiev.ua

Просмотров: 94

Залишити відповідь