Офіційно: Румунська Православна Церква очікує роз’яснень щодо «проблеми з неканонічними священиками колишнього “Київського патріархату”» в «ПЦУ»

Священний Синод Румунської Православної Церкви, який пройшов 21 лютого 2019 року під головуванням Патріарха Румунського Даниїла в Бухаресті, вважає єдиним шляхом до вирішення української церковної проблеми діалог  Константинопольського і Московського Патріархатів і синакс Помісних Православних Церков та заявив, що звернеться за роз’ясненням до Константинопольського Патріархату з приводу визнання ним «неканонічних ієрархів і священиків, які належали до “Київського патріархату”». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Румунської Православної Церкви .

У своїй заяві Священний Синод РПЦ зазначив: «Протягом майже 30 років проблема українського розколу не була вирішена, і не було жодного заклику до загальноправославного посередництва, як це було в минулому з розколом в Болгарії. Спостерігаючи за цим тупиком у вирішенні ситуації, Вселенський Патріархат подарував Томос про автокефалію ієрархам, священнослужителям та вірним, які були в розколі з Руською Православною Церквою і всім Православ’ям».

Синод Румунської Православної Церкви робить висновок, що «таким чином, проблема церковної єдності України на цей час не вирішена», та пропонує вирішити це проблемне питання шляхом діалогу між Константинопольським і Московським Патріархатами.

«Якщо двосторонній діалог не увінчається успіхом, необхідно скликати збори Предстоятелів Православних Церков для вирішення існуючої проблеми», — додає Священний Синод Румунської Церкви.

Румунські ієрархи звернули увагу на існування парафій УПЦ, які відвідує румуномовне населення України, і занепокоєні збереженням їх «етнічної та мовної ідентичності» у зв’язку із наявною церковною ситуацією.

Синод Румунської Церкви зазначив, що звернеться за роз’ясненнями до Вселенського Патріархату з приводу «проблеми неканонічних ієрархів і священиків, які належали до так званого “Київського патріархату”», а вже потім висловить свою остаточну офіційну позицію про ситуацію в українському Православ’ї.

У заяві також відзначено, що, враховуючи складну ситуацію в Україні, Священний Синод дотримується позиції, висловленої на попередніх його засіданнях 24 травня і 25 жовтня 2018 року.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2251

Залишити відповідь