КИЇВ. Під головуванням Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри пройшло чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій

9 липня  під головуванням Місцеблюстителя Київської Митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія у приміщенні національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

В засіданні також взяв участь Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній та заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Відкриваючи засідання, митрополит Онуфрій передусім подякував членам згаданого міжконфесійного органу за висловлені співчуття з приводу смерті Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Було констатовано, що спочилий ієрарх за свого життя доклав особливих зусиль для розвитку міжконфесійних контактів, сприяв міжконфесійному миру та порозумінню.

Під час засідання було прийнято звернення ВРЦіРО до Президента України П. О. Порошенка з переліком актуальних питань та проблем у державно-конфесійних відносинах. ВРЦіРО направила також звернення до Глави держави, Уряду та Парламенту з проханням не допустити ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Було обговорено ряд актуальних питань стосовно взаємовідносин релігійних установ з державою, у ході якого було наголошено на недопустимості втягування конфесій у політичні процеси та незаконного втручання в їх внутрішні справи.

Глави основних українських конфесій також прийняли звернення щодо ситуації на Сході України, в якому закликали всіх, хто незаконно взяв до рук зброю, скласти її та припинити кровопролиття, звільнити з полону заручників, у тому числі й священнослужителів, не захоплювати та не використовувати церковні споруди та релігійні приміщення у збройному конфлікті. Лідери конфесій засвідчили солідарність з постраждалими та закликали вірних своїх церков та релігійних організацій до «діяльної допомоги та справ милосердя нашим братам і сестрам зі Сходу України».

На сьогоднішньому засіданні ВРЦіРО завершилось головування Української Православної Церкви, яка очолювала цей міжконфесійний орган протягом останніх півроку. Згідно зі Статутом ВРЦіРО, кожна конфесія очолює організацію протягом шести місяців, після чого головування переходить до наступної конфесії.

Без перебільшення можна сказати, що період головування Української Православної Церкви був найскладнішим періодом як в житті нашої держави, так і в діяльності згаданої Ради. За період головування УПЦ ВРЦіРО прийняла 5 звернень та 7 заяв, організовувала постійні наради та консультації. Зокрема, були організовані зустрічі як з попереднім Президентом, так і з опозицією задля пошуку шляхів виходу з кризи.

Завершуючи засідання, митрополит Онуфрій зазначив, що згідно з оцінками експертів, протягом згаданого кризового періоду міжконфесійна Рада проводила правильну та виважену політику, спрямовану на подолання кризових явищ в українському суспільстві. Випрацювані та спільно прийняті звернення та заяви були вірними та своєчасними. ВРЦіРО в ці буремні часи змогла втримати баланс, не стала на бік жодної зі сторін у тих політичних та військових конфліктах, що сталися в Україні за останні півроку. У той самий час, ВРЦіРО одностайно та рішуче висловлювалася за збереження територіальної цілісності й незалежності України та засуджувала прояви сепаратизму. Завдяки діяльності ВРЦіРО вдалося і вдається й надалі утримувати міжконфесійний і міжрелігійний мир в Україні, незважаючи на спроби окремих сил цей мир розхитати.

Члени Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій щиро подякували Українській Православній Церкві за напружену працю в такий складний період.

На завершення митрополит Онуфрій висловив сподівання, що Рада й надалі зможе витримувати збалансовану позицію щодо суспільно-політичних подій у країні та, залишаючись міжрелігійним органом, бути прикладом у збереженні миру й порозуміння для українського суспільства.

http://youtu.be/BQemPlJMf3o

Просмотров: 81

Залишити відповідь