Заява Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри щодо висвітлення внутрішнього життя Української Православної Церкви на телеканалі «1+1»

Сьогодні, коли Українська Православна Церква готується до обрання нового Предстоятеля, з боку окремих засобів масової інформації розпочато безпрецедентно брудну кампанію проти Церкви. Зокрема, телеканал «1+1» випустив в ефір кілька сюжетів, присвячених ситуації, що склалася в Українській Православній Церкві після смерті Блаженнішого Митрополита Володимира. Такі сюжети були показані 5 липня та 3 серпня у випусках «Телевізійної служби новин», 13 липня в програмі «Підсумки тижня», 5 серпня в програмі «Секретні матеріали», 9 серпня в програмі «Українські сенсації».

Особливу увагу в цих сюжетах було приділено майбутньому Собору єпископів Української Православної Церкви, який має обрати нового Предстоятеля. На жаль, при підготовці сюжетів журналісти використовували плітки та недостовірну інформацію. При цьому поза увагою глядачів залишилася офіційна позиція Української Православної Церкви щодо обраної теми. Думки та вчинки окремих представників єпископату та духовенства журналісти подають як позицію усієї нашої Церкви. В результаті, у вказаних сюжетах було повністю спотворено ставлення нашої Церкви до української державності, суверенітету та цілісності України. Подано відверту неправду про кількох єпископів нашої Церкви. Маємо з жалем констатувати, що свідома дискредитація Української Православної Церкви стала складовою редакційної політики телеканалу «1+1».

Особливий сум у вірних нашої Церкви викликало те, що перший з вказаних сюжетів вийшов в ефір в день смерті Блаженнішого Митрополита Володимира (5 липня), коли усе українське суспільство переживало глибокий біль від цієї величезної втрати. Блаженніший Митрополит Володимир саме тому і був оточений щирою любов’ю народу України, що ніколи не підтримував ворожнечі та протистояння, був справжньою людиною миру. Його Блаженство ніколи б не схвалив створення подібних сюжетів. Тому випуск «Телевізійної служби новин» від 5 липня в день смутку за спочилим Митрополитом аж ніяк не відповідав тому духу миру, до якого усіх нас закликав Блаженніший.

Українська Православна Церква з повагою ставиться до права журналістів на вільне висловлювання власної точки зору. Засоби масової інформації, вільні від зовнішнього тиску, мають стати важливою складовою демократичної Української держави. Але свобода слова має базуватися на підґрунті відповідальності журналістів за ту інформацію, яку вони подають глядачам.

На жаль, редакція телеканалу «1+1» при підготовці до ефіру матеріалів про Українську Православну Церкву відверто порушила принципи журналістської етики. В результаті, сюжети, які вийшли в ефір, стали реальною загрозою для збереження міжконфесійного миру в нашій державі. Незважаючи на усі складні випробування, які випали на долю нашої держави протягом останніх місяців, нам вдалося зберегти релігійний мир та не допустити міжконфесійної ворожнечі. Вважаємо, що керівництво держави має звернути увагу на ті загрози для суспільного спокою, які виникають у зв’язку з виходом в ефір вказаних сюжетів.

Українська Православна Церква свідчить, що журналісти телеканалу «1+1» несуть відповідальність не лише перед законом та суспільством, але й перед Богом. Відверте нехтування етичними принципами в професійній діяльності шкодить, перш за все, самим журналістам, які вчиняють злочин проти власного сумління. Ми закликаємо журналістів замислитися над цим та не наносити шкоди власним душам.

Ми закликаємо єпископат, священство та вірних зберігати спокій і витримку та не піддаватися на відверті провокації. В ці дні ми маємо підсилити молитви за нашу Святу Церкву, за Українську державу та за народ України, аби Господь дав нам сили гідно витримати усі випробування, які нас спіткали.

За заповіддю Спасителя нашого Іісуса Христа, ми підносимо молитви і за всіх тих, хто свідомо чи несвідомо припустився дій, спрямованих проти Церкви. Нехай Господь береже усіх нас в мирі та братолюбстві.

+ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ,
МІСЦЕБЛЮСТИТЕЛЬ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛИЧОЇ КАФЕДРИ

10 серпня 2014 р.

Просмотров: 333

Залишити відповідь