КИЇВ. Відбулася зустріч Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з Головою Верховної Ради та Прем’єр-міністром України

3 жовтня глави українських конфесій та релігійних організацій зустрілись з Головою Верховної Ради України О. В. Турчиновим та Прем’єр-міністром України А. П. Яценюком. Зустріч відбулася в приміщенні Верховної Ради України.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в зустрічі взяв участь голова Інформаційного Відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент  та заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

У своєму слові до представників держави єпископ Климент зокрема відзначив, що сьогодні, коли наш народ страждає від військового конфлікту на Сході України, ми маємо гостру необхідність у консолідації всіх внутрішніх сил нашого суспільства. Адже лише в єдності наша сила і лише таким чином ми зможемо подолати ті виклики, які перед нами сьогодні стоять. В Євангелії говориться, що царство яке розділилося саме в собі, не встоїть (Матф.12:25). У зв’язку з цим сьогодні, на думку владики, наявні декілька факторів, які загрожують внутрішній безпеці нашої держави у релігійній площині.

«Перш за все я б хотів звернути вашу увагу на ті обставини, які засмучують вірних УПЦ, які також є громадянами України. Зокрема, ми стурбовані фактами насильного переведення парафій УПЦ до юрисдикції УПЦ КП. Я б не сказав, що це масштабне явище, бо мова йде лише приблизно про десяток парафій», – підкреслив владика. Однак, виносячи за дужки питання міжконфесійних відносин між УПЦ та УПЦ КП, єпископ Климент зазначив, що нашу Церкву хвилюють факти втручання у ці дії представників державної влади.

«Варто зазначити, що у протиправних діях по захопленню храмів, з мовчазної згоди міліції, беруть участь представники усіх рівнів місцевої влади, починаючи з голів сільських рад, депутатів і закінчуючи головами обласних адміністрацій. Нерідко у ході таких захоплень, нападники вдаються до застосування грубої фізичної сили, як це було зокрема в с. Ходоси, Рівненського району, Рівненської області», – розповів єпископ Климент, згадавши також і про подібну ситуацію з храмом у селі Новостав, Шумського району, Тернопільської області. Владика висловив побажання, щоб дух Христової любові та взаємної поваги реалізовувався і в міжконфесійних відносинах.

Українська Православна Церква пам’ятає про нелегкі часи, які довелося пережити її віруючим в першій половині 90-х років минулого століття. Тому духовенство та вірні УПЦ не бояться зіткнутися з подібним досвідом, якщо сучасна тенденція захоплення храмів набуватиме масового та системного характеру.

Другу стурбованість єпископа Ірпінського Климента викликають факти систематичного та відвертого цькування та шельмування у ЗМІ найбільшої християнської конфесії України – Української Православної Церкви. Провокаційні та неправдиві сюжети на релігійну тематику приводять до порушення внутрішньої стабільності в суспільстві, сіють розбрат та ворожнечу серед людей, що позначається на внутрішній безпеці держави. «Адже Українська Православна Церква сьогодні – це майже 13 000 парафій на всій території України», – зазначив єпископ Климент.

Третя теза виступу владики Климента була присвячена ситуації на Сході України та біженцям, які мають потребу в допомозі. Владика розповів, що в зоні бойових дій серед мирного населення панує розпач та зневіра і Церква робить все, щоб примирити людей, повернути їм віру і дати надію. «Наші священики допомагають людям, що опинилися в біді, і тому неправомірно звинувачувати їх у непатріотизмі», – переконаний владика.

На думку українського архієрея, зараз час допомагати людям, що постраждали від війни. І всі без виключення конфесії, кожна в міру своїх сил та можливостей, це роблять. Владика згадав про діяльність місії «Милосердя без кордонів», яка створена священиком Української Православної Церкви, та об’єднує людей різних конфесій, світоглядів та політичних поглядів. Діяльність цієї місії, за деякими звітами, визнана однією з самих успішних. Також було наголошено на необхідності допомоги мирному населенню регіонів, що постраждали від військових дій.

Зі своєї сторони завершуючи зустріч, Прем’єр-міністр України А. П. Яценюк запевнив, що докладатиме всіх зусиль, щоб не допускати захоплень храмів та порушень прав віруючих. «Це священне право – молитися в тій церкві, в якій ти хочеш, говорити такою мовою, якою тебе мама навчила. Ми нікому не дамо можливості розпалити релігійний конфлікт», – сказав Прем’єр-міністр.

Просмотров: 62

Залишити відповідь