КИЇВ. У 24-ту Неділю після П’ятдесятниці Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію в Києво-Печерській Лаврі

23 листопада, у 24-ту Неділю після П’ятдесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія та Феодосія Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили: митрополити –  Вишгородський і Чорнобильський Павел,  Феодосійський і Керченський Платон,  Вінницький і Барський Симеон, архієпископи –  Уманський і Звенигородський Пантелеімон,  Житомирський і Новоград-Волинський Никодим,  Городницький Олександр,  братія Києво-Печерської Лаври у священному сані. У недільній молитві також брали участь митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон і архієпископ Горловський і Словянський Митрофан.

Після Євангельского читання, яким Свята Церква нагадала нам притчу про доброго самарянина, що милосердно послужив своєму ближньому, на якого напали розбійники, Його Блаженство звернувся до всіх присутніх зі словами настанови:

«Головне, чому нас Господь хотів навчити через цю притчу полягає в тому, що ближніми для людини є не тільки брат, сестра, батько, мати, діти, внуки, друзі, ближнім для нас є будь-яка людина, яка живе поряд із нами і потребує нашої допомоги. Хоч ми і повинні, як говорить святий апостол Павел «турбуватись про своїх домашніх», проте не повинні забувати і те, що наш ближній — це кожний образ Божий, кожна людина, незалежно від її національності, кольору шкіри та віросповідання, якщо вона перебуває у біді і потребує людської допомоги. Господь каже «Будьте милосердні, як і Отець ваш є Милосердним!» Отець Небесний наказує світити сонцю над людьми добрими і злими, і вітри благосприятливі, і дощі розповсюджуються між усіма, цим Господь навчає нас, щоб ми любили будь-яку людину.

Саме так жили святі: у любові до кожного, незалежно від того — родич це по крові чи ні, далеко він живе чи близько. Ті, які жили в пустелях, свою любов висловлювали в молитві, у співпереживанні до людей, а ті, які жили в миру, допомогали людям конкретними справами. Найяскравішим прикладом того, як допомагає людям святий, є житіє святителя Миколая і про його чудеса і допомогу ближньому є тисячі свідчень. Я пригадую своє паломництво у місто, де народився і служив святитель Миколай, у Міри Лікійські, яке знаходиться зараз на території Туреччини. Нас супроводжувала гід, туркеня за національністю, яка народилась у Болгарії, і мусульманка за віросповіданням. Проте саме вона всю дорогу від Анталії до Мір Лікійських натхненно розповідала про житіє святого Миколая і про численні його чудотворіння, одне з яких сталось і з нею. Одного разу ця туркеня супроводжувала велику групу паломників до міста проповіді святителя Миколая і один хлопчина, років десяти, заходився під час дороги несподіваним плачем. Плач переходив у істерику, ніхто його не зміг заспокоїти, вся група була вкрай збентежена і гід почала молитись святителю Миколаю: «Святий Миколаю, ти бачиш, що я везу до тебе цілу групу людей, угамуй цю дитину, інакше я змушена буду повернути автобус назад». Тільки вона прочитала молитву, як хлопець почав затихати, заспокоюватись, вони щасливо добрались до Мір Лікійських і всі наступні дні до кінця подорожі хлопець вів себе дуже стримано, чим невимовно дивував і потішав і своїх батьків, і всіх паломників цієї групи.

Серед інших прикладів жертовної молитви, любові до ближнього і служіння йому ми також згадуємо нашого незабутнього Блаженнішого Митрополита Володимира, який би сьогодні святкував свій день народження. Ми молимося сьогодні за спокій його душі, згадуючи цю прекрасну людину, цього доброго і люблячого Пастиря, який покладав душу за овець своїх і був ревнителем Святої Православної віри і вірним сином канонічної Церкви, який вболівав за тих, хто відійшов у розкол і молився за них. Ми просимо, щоб Господь простив Його Блаженству будь-який гріх, який він як людина, міг зробити протягом свого життя на землі — чи словом, чи ділом, чи помислом — і щоб Господь прийняв його душу в оселі Небесного Царства, де немає хвороби, ні скорботи — тільки життя вічне».

За сьогоднішнім богослужінням Блаженніший Митрополит Онуфрій здійснив дияконську хіротонію над кліриком храму на честь ікони Божої Матері «Всецариця» Деснянського благочиння столиці Димитрієм Григораком.

Після Божественної літургії Архіпастир у співслужінні єпископів та священиків відслужив заупокійну літію за Блаженнішим Митрополитом Володимиром, якому б в цей день виповнилося 79 років.

Просмотров: 1913

Залишити відповідь