ДОНЕЦЬК. Прес-секретар Донецької єпархії протоієрей Георгій Гуляєв: Українська Православна Церква духовно єднає Донбас із Україною

У своєму інтерв’ю агенції «УНІАН-Релігії» прес-секретар Донецької єпархії протоієрей Георгій Гуляєв розповів про стан Української Православної Церкви на Сході України.

Зокрема, він відзначив, що минаючий рік для Церкви на Донбасі став часом важких випробувань міцності віри і переконань. «Ми завжди традиційно під час богослужіння молимось про мир у всьому світі, але так щиро, як тепер, про мир ми ще не молилися ніколи».

Отець Георгій розповів про те, що в умовах, коли парафії Донецької єпархії опинилися по обидва боки фронту, Церква не може собі дозволити навіть під тиском чи вигодою діяти на догоду політикам. «Церква не відділяє себе від народу, навіть якщо цей народ у чомусь помиляється. Ми несемо скорботи із хворими, із заблудлими, несемо мир розлюченим… Наше знаходження поряд не є співучастю у тому, що вони роблять, але нагадуванням для воюючих про те, що є інші принципи і орієнтири у житті». 

Прес-секретар Донецької єпархії зазначив, що раніше на Донбасі не було релігійних конфліктів. У багатьох державних заходах приймали участь представники найрізноманітніших конфесій, хоча переважна більшість населення області є православними. Тому те, що сьогодні відбувається у цьому регіоні – «це штучно створений конфлікт».

Перебуваючи у складних умовах, єпархія прагне не полишати турботу про найбільш постраждалих в наслідок військового конфлікту. Зокрема, у Святогірській Лаврі вже понад півроку постійно проживає 450 біженців, серед яких 120 дітей. Це при тому, що в обителі всього 100 ченців, які віддали біженцям все останнє. 

«Ми навчилися молитися під звуки обстрілів і просимо прощення один в одного на кожній службі, плекаючи надію, що наступної служби знову зустрінемося разом», – сказав отець Георгій, розповідаючи про важкі будні церковного життя. «Ми навчилися цінувати не речі, а ставлення, віддавати все тим, хто втратив чи заблукав».

Протоієрей Георгій відкинув звинувачення у прихильності Православної Церкви на Донбасі до якоїсь із сторін конфлікту: «Українська Православна Церква духовно єднає Донбас із Україною та не дає забувати гарячим головам, що окрім урядів сусідньої чи своєї країни ще є народ… Мине час, спільні звинувачення та претензії зійдуть нанівець, і нам потрібно буде якось жити далі і дивитися один одному у вічі».  

Повністю інтерв’ю можна прочитати на офіційному сайті інформаційного агенства УНІАН

Просмотров: 1098

Залишити відповідь