Блаженніший Митрополит Онуфрій відповів на запитання редакції сайту Київської Митрополії напередодні дня пам’яті святителя Миколая Чудотворця

Напередодні дня пам’яті святителя Миколая редакція офіційного сайту Київської Митрополії звернулася до Предстоятеля Української Православної Церкви з кількома запитаннями з приводу загальноочікуваного свята.

— Ваше Блаженство, святитель Миколай особливо шанований в Україні, на його честь побудовано безліч храмів, а ім’я Миколай було розповсюджене серед православних віруючих. Чим це пояснити?

— Серед сонму святих угодників Божих святитель Миколай посідає особливе місце. Його шанують навіть іновірці. Господь обирає таких людей серед мільйонів інших, і вони сяють на небосхилі святості великим сяйвом молитви до Господа за рід людський. Йому присвячені служби, акафісти, йому моляться люди у всьому світі. Його чесні мироточиві мощі і нині зберігаються в італійському місті Барі, привертають до себе людей з усіх кінців світу. Але особливо шанований святитель Миколай в Православ’ї, адже за чистоту віри він виступив ще на І Вселенському Соборі у 325 році проти аріанської єресі, де було прийнято першу половину Нікейського Символу Віри. Святитель Миколай з перших років і навіть годин життя був обдарований великою благодаттю Святого Духа. Передання розповідає нам, як немовля Миколай простояв три години в хрещенській купелі, як відмовлявся від материнського молока в середу і п’ятницю. Його християнська ревність при житті ілюструвала великі подвиги молитви, аскези, Христового милосердя. Він хотів усамітнитись у пустелі, але Господь покликав його на святительське служіння серед людей, хотів бути невідомим, а Господь дав йому авторитет вселенського учителя, якого слухались навіть царі. І шанування цього святого на нашій землі було ще з часів рівноапостольного князя Володимира.

Святі угодники Божі являють свої милості там, де шанується віра в Господа Ісуса Христа, і наш народ з часів Київської Русі відчував заступництво святителя Миколая разом з милосердям Божої Матері, і він шанується в одному ряду і святим Хрестителем Господнім Іоанном Предтечею, святими апостолами, іншими великими святими. Люди звертаються до таких Угодників не тому, що «так треба», а тому, що вони реально відчувають їхнє заступництво і відповідь на молитовні прохання. І чим більше ми будемо прагнути уподоблятись своїм життям до життя і віри угодника Божого Миколая, тим більшу поміч святого отримаємо.

— Сьогодні свято святителя Миколая стає все більш популярним для дітей. Навіть звичний новорічний Дід Мороз поступається місцем святому Миколаю у театралізованих святах. Такий собі український Санта- Клаус. Як до цього ставитись?

— В українській традиції завжди були присутні різдвяні колядки, театралізовані різдвяні сценки, вертепи. Це своєрідна проповідь для дітей. Так само і з святителем Миколаєм, якого так полюбляють всі. Але святий не повинен перетворюватися на казковий персонаж, як Дід Мороз чи Снігуронька. В святкових дитячих концертах повинна бути присутня молитва, ікона Святителя, дохідлива розповідь про святителя, як служителя Христового, який був великим молитвеником і чудотворцем. Дітям треба донести, що святий прославився подвигами милосердя до тих, хто страждає від бідності, хвороб, заступником за невинно звинувачених, хто терпить лихо у подорожах на морі і на землі. Ми маємо, перш за все, виховувати в дітях віру, розкривати перед ними скарбницю православного віровчення, щоб життєві подвиги угодників Божих були для них взірцем для наслідування і виховання. Ми повинні у дітей виховувати культуру християнського світосприйняття, яке навчить їх відрізняти християнські постаті святих і справжні духовні цінності від штучних героїв і соціальних штампів, які, на жаль, сьогодні широко пропагуються у суспільстві.

— Щоб Ви, Ваше Блаженство, побажали православним дітям України у цей день?

— Побажаю не тільки у цей день, а завжди прагнути виростати гідними звання християнина, любити Бога і виконувати Його святі заповіді, шанувати батьків, любити свою країну, шанувати інші народи і молитися за мир на землі.

 

Просмотров: 1314

Залишити відповідь