КИЇВ. Керуючий справами УПЦ обговорив з представниками МЗС Нідерландів питання примирення в Україні

19 лютого в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія з представниками Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. У зустрічі взяв участь спеціальний представник Міністерства закордонних справ Нідерландів з питань східного партнерства пан Дірк Ян Коп та керівник департаменту Європи МЗС Нідерландів пані Дафне Берхсма, яких супроводжували співробітники Посольства Нідерландів в Україні. Під час бесіди був присутній заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу С. М. Бортник.

Митрополит Антоній розповів гостям про те, що Українська Православна Церква є найбільшою християнською конфесією України. Рівномірне розташування парафій УПЦ по всій території в Україні є не тільки перевагою Церкви, але й певною внутрішньою проблемою, оскільки люди в різних регіонах мають різні політичні та геополітичні уподобання і це відбивається на внутрішньому житті Церкви. В силу широкої репрезентативності своїх парафій, УПЦ відчуває різні настрої людей в регіонах в більшій мірі, аніж це відчувають інші конфесії України. Архієрей також наголосив, що УПЦ завжди виступала за територіальну цілісність та незалежність Української держави.

Владика Антоній відзначив, що УПЦ прагне бути мостом між сторонами збройного протистояння, що останній рік точиться на теренах держави, а також докладає зусиль, щоб не допустити перетворення військового конфлікту в міжконфесійну війну. За його словами, саме Українська Православна Церква найбільше постраждала від конфлікту в Україні. За даними станом на кінець минулого року, на Донбасі повністю зруйновано 9 храмів УПЦ, більше 77 пошкоджено, а серед загиблих є 3 священики УПЦ. Митрополит розповів про церковні цільові програми гуманітарної допомоги біженцям зі Сходу України та про притулки для нужденних при монастирях та храмах.

Владика також повідомив дипломата про порушення прав віруючих, випадки силового захоплення парафій, а також про дискримінаційні рішення державних органів щодо Української Православної Церкви та передав представнику МЗС Нідерландів відповідні матеріали українською та англійською мовою. Пан Дірк Ян Коп зауважив, що однією з базових європейських цінностей є рівне ставлення до всіх, особливо у сфері релігії, а тому будь-яке насильство чи дискримінація однієї з конфесій буде мати важкі наслідки і з цим потрібно боротися.

Окремою темою розмови стало порівняння європейських цінностей та цінностей Православ’я. Було зауважено, що крім таких одіозних цінностей та прав як свобода на сексуальне самовизначення, загалом європейські цінності є дуже близькими для українців, оскільки вони мають своє коріння в християнському світогляді. Гості з Нідерландів відзначили високий рівень релігійності українців і констатували, що в Європі ще не повністю усвідомили, що Церква в Україні може відігравати значну роль у подоланні існуючого конфлікту.

Митрополит Антоній подякував представникам Королівства Нідерландів, а в їх особі і багатьом людям з держав Європи за співчуття та співпереживання трагічними подіями в Україні, а також підтримку миротворчих зусиль Української Православної Церкви.

Просмотров: 572