КИЇВ. У перший день Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій молився за богослужінням у Києво-Печерскій Лаврі

23 лютого, у перший день Великого посту, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій молився за ранковим богослужінням у храмі Всіх преподобних Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Ввечері того ж дня, під час великого повечір’я у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерської обителі, Його Блаженство звершив читання першої частини Великого покаянного канону Андрія Критського.

Після читання канону Блаженніший владика звернувся до пастви зі словами проповіді про важливість дотримання християнами посту. «Коли Господь створив людину в Раю, то її їжею були злаки і плоди, тобто, людина вживала тільки рослинну їжу, — сказав Предстоятель. — Після вигнання Адама з Раю люди також споживали тільки рослинну їжу, так було до потопу, і люди тоді жили довго». Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що Адам, приміром, прожив після вигнання із раю 920 років, інші жили ще більше. А Ной, коли одружувався, мав триста років від народження. «Після потопу заради немочі людей Господь благословив їм вживати м’ясні страви, але вони вже так довго не жили, — продовжив Предстоятель, — це нагадує нам про те, що піст не є якоюсь жорстокістю з боку Господа до Свого творіння. Він хоче, щоб ми повернулись до попереднього чину, до того прекрасного облаштування, яке людина мала в Раю».

Потім Блаженіший владика згадав житіє святого пророка Даниїла, святих отроків Азарію, Ананію та Мисаїла, які, навчаючись премудрості у Вавилонському царстві, відмовились споживати страви з царського столу, бо вони були заборонені законом Моісея. Отроки просили давати їм овочі і трави. Розпорядник ризикував своєю головою, якщо б цар помітив, що отроки схудли або виглядають погано; але вигляд їхній був ще свіжішим за вигляд тих, хто споживав м’ясні страви з царського столу.

«Нехай Господь допоможе нам, дорогі брати і сестри, щоб ми подвизались духовно і тілесно у ці святі дні і хоч трохи вдосконалювались, здіймаючись від сили в силу», — підсумував свою проповідь Блаженніший Митрополит Онуфрій і привітав усіх присутніх із першим днем Великого посту.

Просмотров: 1398