Про повернення людині Раю. Проповідь Предстоятеля у Сиропусну неділю

22 лютого, у Сиропусну неділю, спомин Адамового вигнання (Прощену неділю), Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій за Божественною літургією звернувся до пастви зі словом проповіді.

Нагадуючи зміст біблійних подій, які Свята Церква пропонує у Сиропусну неділю – вигнання праотця Адама з Раю – Предстоятель звернув увагу віруючих на важливість життя згідно голосу совісті.

Відколи праотець Адам втратив блаженне життя в Едемському саду, його існування було сповнене болісного відчуття власного гріха та відчуження від Божої близькості. В ньому говорив голос совісті, притаманний кожній людині, як божественний образ – «живий образ Живого Бога», який постійно корегує людину у її діях. «Коли вона робить щось добре, – зазначив Блаженніший владика, – то цей голос схвалює це; якщо зробить щось погане, то цей голос докоряє людині, щоб виправлятися».

Після вигнання цей голос засвідчив Адамові про його гріх перед Богом та пробудив в ньому покаяння, якого він не виявив в Раю. «Замість цього в нього було самовиправдання», – підкреслив Предстоятель.

Саме через це напередодні Великого Посту Свята Церква нагадує своїм вірним, що Адам втратив Рай через неутримання, через порушення посту. Кожен має бути уважним до цього прикладу, і, за словами Його Блаженства, натомість, «повернути собі Рай через утримання, через дотримання посту».

«Людина, яка намагається жити благочестиво, і котра хоче собі добра – вона завжди – явно, прикровенно – завжди пам’ятає про втрачений Рай, – підкреслив Блаженніший Митрополит. – Ця думка про втрачений Рай пробуджує у людині покаяння, яке робить людину чистою і ладною прийняти благодать Святого Духу».

Заради досягнення такої чистоти, яка б дозволила людині стати вмістилищем Божої благодаті, Церква пропонує віруючим пройти шляхом Великого посту – часу, «коли, – за словом Предстоятеля, – посилюється подвиг утримання, посилюється молитва, посилюється виконання добрих справ».

«Нехай Господь допоможе нам, дорогі браття і сестри, жити так на землі, щоб ми могли повернути собі втрачений Рай», – підсумував Блаженніший владика.

Просмотров: 994