Комюніке делегації Всесвітньої Ради Церков щодо візиту в Україну

З 17 до 20 березня 2015 року делегація Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) на чолі з Генеральним секретарем відвідала Україну. До складу делегації увійшли представники високого рангу з глобального співтовариства церков, представлених у ВРЦ. Від початку нинішньої кризи в Україні ВРЦ висловлювала занепокоєння за життя та виживання людей, яких вона торкнулась.

Делегація прагнула виразити солідарність з церквами та народом України у контексті конфлікту у східній частині країни, що почався після подій Майдану 2013-2014 років. Крім того делегація прибула, щоб вислухати про досвід та бачення церков та інших партнерів в Україні та зрозуміти, яким чином ВРЦ та екуменічний рух могли б підтримати та посилити зусилля українських церков та релігійних громад задля припинення конфлікту та досягнення справедливого миру та примирення в Україні. Організації візиту сприяла церква-член ВРЦ в Україні – Українська Православна Церква (Московського Патріархату), якій ми висловлюємо нашу щиру подяку.

Під час цього візиту делегація почула безпосередні свідчення від лідерів церков та представників держави стосовно жорсткого гуманітарного удару насилля у постраждалих регіонах. Члени делегації мали можливість відвідати притулок для біженців у Києві та нагоду зустрітись з людьми, що були вимушені полишити місця збройного протистояння. Також члени делегації змогли відвідати місця, близькі до зони конфлікту, біля Лисичанська, та самостійно пересвідчитись в тих руйнуваннях та спустошеннях, що стали результатом кризи. Також делегація (неодноразово) чула про центральну роль, що відіграють церкви в забезпеченні гуманітарної допомоги у постраждалих регіонах, хоча незадоволені потреби все ще залишаються дуже значними. Весь цей досвід у своїй сукупності підкреслив критичну ситуацію для народу та тих громад, що найбільше постраждали, нагальну потребу у збільшенні для них гуманітарної допомоги та необхідність вирішення цього конфлікту задля запобігання ще більших людських страждань.

Протягом цього візиту делегація почула різні позиції щодо причин виникнення конфлікту. У будь-якому випадку делегація переконана в тому, що церкви та релігійні громади України мають потенціал, щоб грати провідну роль у подоланні конкуруючих націоналізмів, що схиляють різні групи до конфлікту, у задоволенні соціальних, економічних та гуманітарних потреб, що виникли у результаті військового протистояння, та у забезпеченні єдності та примирення серед всіх жителів України.

Делегація особливо наголошує на двох моментах:

  1. Українська Православна Церква (УПЦ) має грати провідну роль у пошуках миру, єднання та примирення. Як церква більшості в Україні – із парафіями в усіх частинах країни та з обох сторін лінії конфлікту – та приймаючи до уваги, що вона офіційно декларувала та повторювала свою відданість територіальній цілісності та єдності України, УПЦ має у цьому відношенні особливу здатність та відповідальність лідируючої сторони.
  2. Делегація також зустрілась з Всеукраїнською Радою церков та релігійних організацій (ВРЦіРО), що обіймає майже всі церковні традиції, представлені в Україні, а також мусульманські та юдейські громади. Делегація наголошує на важливості ВРЦіРО у спільній роботі церков та релігійних організацій для досягнення справедливого та стабільного миру в Україні. Об’єднаний голос та свідчення церков і релігійних організацій – через ВРЦіРО – на користь миру та примирення в Україні був та й надалі залишатиметься конче необхідним.

Від різних людей, з якими делегація зустрічалась протягом цих днів, вона чула постійний заклик до Всесвітньої Ради Церков та екуменічного руху проінформувати міжнародну громадськість про ситуацію в Україні, сприяти більш адекватній гуманітарній відповіді на людські страждання, що стали результатом конфлікту, та підтримати і посилити зусилля церков та релігійних спільнот України у досягненні справедливості та миру. ВРЦ з усією серйозністю сприймає цей заклик та буде проводити консультації з більш широкими колами щодо майбутніх практичних дій.

ВРЦ буде прагнути знайти засоби та методи, за допомогою яких вона зможе сприяти церквам та народу України на шляху до справедливості та миру.

Делегація закликає церкви-члени ВРЦ по всьому світу молитися та діяти задля досягнення справедливого миру в Україні.

Нехай Бог наш веде нас усіх до того, щоб розрізнити «речі, що сприятимуть миру» в Україні та по всьому світу.

Склад делегації ВРЦ:

Преп. Олав Фюксе Твейт (Церква Норвегії), генеральний секретар

Преп. Керін ван ден Брук, Протестантська Церква Голландії

Його Високопреосвященство Митрополит Сасімський Геннадій, Вселенський патріархат

пані Кетрін Гордон, Пресвітеріанська Церква, США

протоієрей Михаїл Гундяєв, Московський патріархат

єпископ Крістофер Хілл, Церква Англії (президент, Конференція Європейських Церков)

єпископ Ян-Дітріх Янссен, Церква Ольденбургу, Німеччина

архієпископ на спокої Андерс Вейрюд, Церква Швеції

протоієрей Даниїл Буда (співробітник ВРЦ)

пан Пітер Прув (співробітник ВРЦ)

Читати оригінальний текст

Просмотров: 708