БОЛГАРІЯ. Урочистості з нагоди 1150-ліття хрещення Болгарії

2 травня 2015 року, в день пам’яті хрестителя Болгарії святого царя Бориса Божественною, святковою Літургією розпочалися урочистості в Варненській і Великопреславській митрополії. Богослужіння просто неба на руїнах древньої базиліки в місті Плиска, місті хрещення святого царя Бориса (в хрещенні Михаїла), очолив Святіший Патріарх Болгарський Неофіт у співслужінні Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, членів Священного Синоду Болгарської Православної Церкви та представників Помісних Православних Церков.

Зокрема, Константинопольський патріархат представляв митрополит Аркалохорійський, Кастелійський і Віаноський Андрій, Олександрійський – Нілупольський Геннадій, Антіохійський – єпископ Блоуданський Миколай, Єрусалимський – архієпископ Йорданський Феофілакт і архієпископ Пелський Філумен, Грузинську Православну Церкву – єпископ Тіанетійський, Псавський і Хевсуретійський Михаїл, Сербську – єпископ Вранський Пахомій, Румунську – архієпископ Нижньодунайський Кассіан, Кіпрську – єпископ Арсинойський Нектарій, Еладську – митрополит Еласонський Харитон, Польську – архієпископ Люблінський і Холмський Авель, Албанську – митрополит Аргірокастрський Димитрій, Чесько-Словацьку – архієпископ Бероунський Іоаким.

За богослужінням молились Глава Царського Дому Болгарії, Його Величність Симеон Сакскобурготський, Президент Республіки Болгарія Р. Пневнелієв, Прем’єр-міністр Болгарії Б. Борисов, міністр регіонального розвитку Л. Павлова, директор Дирекції по віросповіданнях при Раді Міністрів Е. Велінов, Надзвичайні і Повноважні Посли – України М. Ф. Балтажи, Російської Федерації Ю. М. Ісаков, Греції Д. Стоідіс, Грузії З. Берідзе.

По завершенні Божественної літургії Святіший Патріарх Неофіт зачитав Патріарше і Синодальне послання з нагоди 1150-ліття хрещення Болгарського народу і пам’яті царя Бориса І – Михаїла.

За заслуги перед Болгарською Православною Церквою Святіший Патріарх і Болгарський Синод нагородили орденом преподобного Іоанна Рильського І ступеню Главу Царського Дому Болгарії Його Величність Симеона Сакскобурготського та орденом царя Бориса І ступеню прем’єр-міністра Болгарії Б. Борисова, а також директора Дирекції по віросповіданнях Е. Велінова орденом святих Кирила і Мефодія ІІ ступеню.

Блаженніший Митрополит Онуфрій, вітаючи главу Болгарської Православної Церкви на офіційному прийомі після богослужіння підкреслив, що болгарський народ є для українців старшим братом у вірі, оскільки раніше прийняв святе хрещення. Блаженніший Владика згадав про спільні моменти в історії взаємовідносин між українським та болгарським народом, серед яких зокрема і про визвольну війну за свободу і незалежність Болгарії в ХІХ столітті, під час якої багато наших співвітчизників полягло на полі бою. «Їх імена, – сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій, – і нині можна побачити на стінах храму Різдва Христового на Шипці, навколо якого багато з них похоронені і де возноситься за них безперестанна молитва». Блаженніший владика також відзначив, що сьогодні Україна є Батьківщиною для близько 250 тисяч болгар, які проживають на нашій землі.

Архіпастир згадав і про біль українського народу, сказавши, що «сьогодні Україна переживає трагічний період в своїй історії і Українська Православна Церква не просто виступає за мир в Україні. Ми закликаємо сторони конфлікту побачити один в одному братів, образ Божий, на який не можна дивитися крізь приціл автомата. Наша боротьба не повинна бути направлена на знищення вчорашнього сусіда, родича чи друга. Ми повинні боротися проти гріха. Ми повинні молитвою і християнською любов’ю, смиренням і терпінням протистояти ненависті і всьому тому, що розділяє наш народ. Ми маємо бути єдині. Єдині в прагненні простити один одного і разом будувати нову процвітаючу Україну. І в цей день я хотів би звернутися до братського і єдиновірного болгарського народу з проханням молитви за нашу багатостраждальну Батьківщину – Україну. Сьогодні я також хочу просити про молитви за Україну весь Православний світ в лиці представників Помісних Православних Церков, які беруть участь в нинішньому торжестві. Адже, як навчає нас Священне Писання, «брат от брата утверждаем, яко град тверд и огражден» (Притч. 18:19)».

Насамкінець, Блаженніший Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до Патріарха Неофіта зі словами подяки: «Ваша Святосте! Прийміть сердечну подяку за запрошення бути учасником цього великого, не лише для болгарського народу, але і для всього православного світу торжества. Прийміть наші щирі запевнення в тому, що наша молитва за Вашу Святість і за весь благочестивий болгарський народ буде взаємно возноситися в православних храмах України. Ми будемо просити Господа, щоб світло віри Христової не згасало в серцях наших людей, щоб наші народи продовжували жити во Христі і зі Христом», – сказав на завершення Блаженніший Предстоятель Української Православної Церкви.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Просмотров: 1789