28 травня за рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в Українському домі відбулася наукова конференція «Спадщина святого Володимира: Церква, держава, суспільство». Організатором заходу, присвяченого 1000-річчю преставлення святого рівноапостольного великого князя Володимира, виступила Київська духовна академія і семінарія Української Православної Церкви.

Конференцію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. На заході також були присутні керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, глава адміністративного апарату Київської Митрополії архімандрит Віктор (Коцаба), директор міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило та інші.

Відкриваючи роботу конференції Його Блаженство зазначив: «Сьогодні ми будемо вивчати справи, які залишив святий князь Володимир, будемо надихатись ними, тому що його діяльність дала свого часу нашим пращурам імпульс і енергію, і вони створити таку благородну, мужню, сильну і красиву київську державу, яка прославилася у віках. Переконаний, що й сьогодні вона подолає всі негаразди, зацвіте буйним цвітом і розвиється пахощами і перед Богом, і перед людьми». Окреслюючи завдання, які стоять перед учасниками заходу, Предстоятель наголосив, що в першу чергу необхідно спільно замислитися над спадщиною святого князя Володимира, а також відзначив факт участі в конференції представників як світської, так і церковної науки, що є вагомим символом цінності і духовно-суспільної єдності спадщини святого Володимира. «Хочу побажати всім учасникам та гостям конференції благословенних успіхів у вивченні нашого історичного минулого, закликаю на всіх Боже благословення. Нехай Господь наш Ісус Христос молитвами святого рівноапостольного князя Володимира збереже нас у вірі і подарує нашій землі мир і злагоду», — підсумував Блаженніший владика.

Головну увагу під час конференції було приділено історії християнізації Київської Русі, аналізу багатогранної діяльністі святого князя Володимира та його спадщині, історичній пам’яті про Володимирове Хрещення в українській культурі, а також проблемам взаємодії Церкви та держави у справі вивчення історичного минулого України.

Просмотров: 780