На Волині свої закони. Сільрада села Угринів повідомила – священика з дітьми виселяють з хати законно

Настоятеля захопленого у вересні минулого року Свято-Хрестовоздвиженського храму Української Православної Церкви с. Угринів на Волині, протоієрея Ростислава Сапожника разом із дружиною і двома неповнолітніми дітьми збираються виселити з будинку. Тут родина зареєстрована та проживає вже більше 17 років. Окрім того, саме тут, після силової передачі храму представникам «УПЦ КП», звершуються богослужіння громади УПЦ.

Через захоплення храму парафія звершує Літургію в будинку священика
Через захоплення храму парафія звершує Літургію в будинку священика

Як повідомив отець Ростислав, в суботу, 23 травня, відмовляючись пояснити свої дії, на подвір’я його будинку зайшли представники місцевої сільради, разом з землемірами та почали вимірювати територію. Отець Ростислав зазначив, що йому було надано тиждень на те, щоб залишити оселю. За його словами, в обхід усіх законодавчих норм, прихильники «київського патріархату», на чолі з депутатом Волинської обласної ради, місцевим бізнесменом Андрієм Тураком хочуть забрати його буднок. Як виявилося, і земля, і сам будинок, без участі зареєстрованих в ньому мешканців, були передані у власність так званої УПЦ КП.

У відповідь на такі дії по відношенню до свого настоятеля та його родини, православна громада 24 травня направила лист на ім’я голови Угринівської сільської ради, з вимогою справедливого ставлення до віруючих різних конфесій. Віряни нагадали голові сільської ради про захоплення храму, яке відбулось у вересні минулого року, наголосивши, що «оскільки задоволення своїх релігійних потреб, вони не можуть здійснювати в храмі, то збираються в будинку священика» та попросили «залишити у спокої священика і їх молитовний дім».

Однак 3 червня голова Угринівської сільської ради здивував громаду дивною відповіддю. Він повідомив, що, виявляється, не володіє інформацією про захоплення храму та втручатися в дану справу не буде. А те, що священик з родиною 17 років був прописаний у церковному будинку від виселення його не врятує.

Віруючі незважаючи на залякування зберігають вірність Церкві
Віруючі незважаючи на залякування зберігають вірність Українській Православній Церкві

Нагадаємо, міжконфесійний конфлікт в селі Угринів триває вже близько року. Протягом цього часу віруючі, які лишились вірними Українській Православній Церкві, постійно відчувають утиски з боку бізнесмена та депутата та прихильника «УПЦ КП» Андрія Турака, який погрожує людям звільненнями та іншими проблемами. До самого отця Ростислава навіть було застосовано фізичну силу. На те, що відбувається в селі, не тільки районна, а й обласна влада воліють не звертати уваги, вважаючи конфлікт суто релігійним.

За повідомленням офіційного сайту Волинської єпархії

Просмотров: 1830