Заява Волинської єпархії УПЦ щодо ініціативи депутатів Волинської обласної ради перейменування УПЦ на РПЦвУ

25 червня 2015 року стало відомо, що депутати Волинської обласної ради на позачерговій 35-й сесії проголосували за ініціативу перейменування «УПЦ МП» на РПЦвУ.

Зважаючи на це, хочемо зазначити:

1. В Україні не існує релігійної організації «УПЦ МП», а щоб когось до чогось зобов’язувати, потрібно принаймні правильно вказувати назву.

2. Висувати зобов’язання до певних суб’єктів правовідносин можуть лише уповноважені на те особи. Волинська обласна рада не є повноважною ініціювати перейменування релігійних організацій. По-перше, Конституція України стверджує, що Церква в Україні відділена від держави. По-друге, Закон України «Про свободу совісті і релігійні організації» передбачає захист громадянам та релігійним організаціям їх законних прав у даній сфері. По-третє, у ст. 45 Закону України «Про місцеве самоврядування» передбачений конкретний перелік питань, що входять до компетенції обласних рад. Питань релігійного характеру там не передбачено.

"Рішуче наголошуємо, що Українська Православна Церква виступає за державну незалежність і територіальну цілісність України"
“Рішуче наголошуємо, що Українська Православна Церква виступає за державну незалежність і територіальну цілісність України”

3. Попри те, що вчергове окремими народними обранцями було вжито у зверненні до вірян УПЦ чимало ідеологічних штампів, які не підкріплені реальними фактами, немає сенсу знову спростовувати міфи та доводити речі, які адресат не бажає сприймати як дійсність. Офіційна позиція УПЦ щодо підтримки державної незалежності та територіальної цілісності України була висловлена вчергове на останньому засіданні Священного Синоду УПЦ. Решта фактів, які спростовують нав’язаний стереотип щодо антидержавницької позиції нашої Церкви регулярно висвітлюється на її офіційних ресурсах, у т.ч. на сайті Волинської єпархії УПЦ. Тож той, хто дійсно зацікавлений у реальній інформації, може безперешкодно її отримати.

4. Хоча звернення та ініціативи народних обранців і не мають юридичної сили в даному випадку (див. п. 2), вони посилюють релігійну напругу в області, сприяють розпалюванню міжконфесійної ворожнечі та нетерпимості. Попри те, що депутати називають більшість вірян патріотами, вони чинять на них тиск та дискримінують за релігійною ознакою. Тож, з огляду на це, саме така діяльність є правопорушенням, виходом за межі компетенції та антиукраїнською діяльністю, яка (хай і несвідомо) направлена на те, аби перенести громадянське протистояння зі Сходу у мирний Західний регіон. З огляду на усе вищезазначене, муніципальним органам варто було займатися власними безпосередніми обов’язками, а тим, хто конкретно виступає автором подібних ініціатив, – вивчати законодавство та мати повагу як до вірян, яких ніхто не має права дискримінувати, так і до релігійних організацій, які мають чітко зареєстровані назви. Тож, варто перейменувати не «УПЦ МП» в РПЦвУ, а «УПЦ МП» в УПЦ у свідомості народних обранців, які вперто не помічають чинної зареєстрованої назви.

Волинська єпархія УПЦ

Просмотров: 1691