КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

26 липня, в Неділю 8-му після П’ятидесятниці, День пам’яті святих отців шести Вселенських Соборів, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова ВЗЦЗ УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій, а також братія монастиря та духовенство столиці.

І Вселенський собор
І Вселенський собор

Вселенським собором називається вищий орган влади в Церкві, що має право вирішувати головні питання її життя. Він складається з сукупності всіх єпископів Церкви. За всю історію відбулося 7 таких соборів. У цей день за церковним календарем відзначається пам’ять святих отців, які були присутні на 6-ох з них: Нікейському (325 р., 318 єпископів), І Константинопольському (381 р., 150 єпп.), Ефеському (431 р., 200 єпп.), Халкідонському (451 р., 630 єпп.), ІІ Константинопольському (553 р., 165 єпп.) та ІІІ Константинопольському (681 р., 170 єпп.).

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій закликав кожного слідувати прикладу святих отців у сповіданні православної віри та збереженні її в чистоті.

Під час богослужіння Його Блаженство звершив священницьку хіротонію над дияконом Романом Андрієнком, кліриком Храм Вознесіння Христового Голосіївського благочиння м. Києва та дияконську — над Євгенієм Філатовим, кліриком храму святих Косми і Даміана Оболонського благочиння столиці.

Наприкінці Літургії Предстоятель привітав усіх присутніх з недільним днем, розповів про урочисті заходи, присвячені 1000-літтю праведної кончини святого рівноапостольного князя Володимира, які розпочинаються завтра, а також благословив усіх.

Просмотров: 1758