Розлучення та проблеми бійців АТО у сім’ях є наслідками посттравматичного синдрому – протоієрей УПЦ

Тенденція розлучень, а також проблеми в сім’ях українських військових, які повернулись із зони бойових дій, пов’язані з посттравматичним стресовим розладом у бійців.

Про це говорить голова сектора опіки воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій при Військовому відділі Української Православної Церкви ієрей В’ячеслав Яковенко, повідомляє Центр інформації УПЦ.

ієрей Вячеслав Яковенко
ієрей Вячеслав Яковенко

«Все це наслідки посттравматичного синдрому. Тут може бути і агресія, і непорозуміння між подружжям. Щоб зберегти сім’ю, потрібно знайти себе. Все це пережили «афганці». Деякі й досі переживають. Але їм було важче, адже проблему замовчували, а реабілітацією не займалися», – зазначає отець В’ячеслав.

За його словами, легше подолати посттравматичний стресовий розлад, коли близькі оточують любов’ю.

«Багато чого зовнішнє тоді йде, але душа як була травмована, так і залишається. А хто цілитель душ наших? «Прийдіть до Мене, усі страждені та обтяжені, і Я заспокою вас …», – закликає Господь. Зрозуміло, це відноситься і до тих, кому після повернення з війни складно заново почати мирне життя», – говорить священнослужитель.

Як повідомлялося, за даними Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних сил України, 80% українських військовослужбовців, задіяних в АТО, внаслідок інтенсивності бойових дій і часу перебування в зоні АТО отримали психологічні травми. Також, за статистикою, біля 40% шлюбів, укладених в Україні, розпадаються. За кількістю розлучень наша країна займає третє місце в Європі, після Росії та Білорусі.

Центр Інформації УПЦ

Просмотров: 552