Блаженніший Митрополит Онуфрій: Коли людина знає істину, їй стає легко жити на землі

Блаженніший Митрополит Онуфрій під час недільної проповіді, присвяченої пам’яті Святих Отців шести Вселенських Соборів, приділив особливу увагу популярному сьогодні поняттю свободи. Він нагадав, що у розмові з іудеями сам Господь показав зміст свободи: «І пізнаєте правду, і правда вас вільними зробить!» (Ін. 8:32). «Істина та правда стосуються пізнання людиною свого покликання, свого шляху, яким їй належить іти. Коли людина перебуває в істині, то вона тим самим дійсно стає вільною»

Владика Онуфрій на прикладі дотримання різних загальновживаних правил пояснив, як дотримання законів полегшує життя людині. «Якщо, приміром, ми йдемо вулицею, то повинні дотримуватися певних правил. Людина, котра знає ці правила, йде вулицею вільно, вона не має страху. А той, хто не знає правил, змушений постійно оглядатися по сторонам і бути зціпленим страхом від переживань, що щомиті може щось трапитись.

Так само і в духовному житті – пізнавши істину, пізнаєш своє покликання і втрачаєш страх. Говорячи духовною мовою, коли людина не знає істини, вона постійно згрішає.  Вона може схибити в любу мить, бо не знає, що є попереду. А якщо людина знає духовні закони, то може оминути ті місця, де її чекає небезпека, від якої можна впасти. Тому християнину належить пізнавати істину, пізнавати Бога, Котрий є наш Творець, пізнавати себе, бо ми є творіннями Божими. І тоді людина пізнає, чого Бог чекає від неї, що Бог схвалює, а що засуджує, до чого Господь прикликає, а від чого відвертає. Якщо людина це пізнає, то їй стає легко жити на землі. І вона отримає свободу – справжню духовну свободу. А доки людина цього не досягла, вона не є вільною, вона є рабом гріха», – підсумував Блаженніший владика.  

Просмотров: 947