Слово на вручення жезла Преосвященному Нафанаїлу (Крикоті), єпископу Шумському, вікарію Тернопільської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ НАФАНАЇЛУ (КРИКОТІ), ЄПИСКОПУ ШУМСЬКОМУ,
ВІКАРІЮ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Преосвященний єпископе Нафанаїле!
Возлюблений у Господі брате!

Сьогодні, через звершене над тобою Таїнство, ти увійшов до сонму Архієреїв. День твоєї Архієрейської хіротонії, твоєї особистої П’ятидесятниці, назавжди закарбується в пам’яті духовною радістю і хвилюванням. Але, перш за все, ця подія має сприйматися тобою як вступ на важкий і відповідальний шлях. У православних письменників нерідко зустрічається міркування про те, що правило віри, яке ми всі — єпископи і священики, чернецтво та миряни — сповідуємо, має своїм початком Господа нашого Іісуса Христа. Це правило Спаситель передав святим Апостолам, а ті, в свою чергу, єпископам. Велике і страшне таїнство бути зарахованим у цей ланцюжок благодатного освячення та передачі Божественного вчення! Пам’ятай, що не в силах людських понести це, що тільки при благодатній допомозі можна твердо стояти на цьому шляху, не піддаючись спокусам.

У Таїнстві архієрейського рукоположення Дух Святий наповнив тебе «мудрістю, розумінням» (Вих. 31:3) і другими благодатними дарами необхідними для управління народом Божим. Прагни ж берегти отримане, зміцнюючи його в собі щоденною клопіткою працею Архіпастирського служіння, молитвою, чеснотами. У твоєму житті було і буде ще більше адміністративної рутини, але і це є частина твого служіння, яка вимагає уважності, відповідальності, скрупульозності. І навіть у цій зовнішній діяльності можна і треба жити та поступати як християнин, монах, єпископ. Сприймай це як подвиг, як послух, який зміцнює й удосконалює нас.

Ти багато років несеш послух ректора Почаївської духовної семінарії. За ці роки сотні молодих людей пройшли Духовну школу під твоїм керівництвом, отримали знання, стали священиками. У Церкві багато служінь, і відповідно до слів Апостольських, серед них немає непотрібних, або недостойних (1 Кор. 12 гл.).Твоє служіння одне з найважливіших, найскладніших і найбільш значущих, бо ти виховуєш тих, хто потім виховує народ Божий, ти готуєш тих, хто здійснює службу Божу, тих, хто приступає до превеликого Таїнства Євхаристії. Сьогодні на твоїй Архієрейській хіротонії присутні багато твоїх студентів, нинішніх і колишніх, про яких ти можеш сказати:«Ось я і діти, котрих дав Мені Бог» (Євр.2:13).

Місце, в якому ти ніс і продовжуєш нести покладений на тебе Церквою послух – святе для мільйонів віруючих. Всі ці роки ти і ввірені тобі молоді люди мають унікальну можливість займатися богословськими науками і одночасно бачити та спілкуватися з тими, хто втілює в життя відомий вислів:«Якщо ти богослов, то будеш молитися істинно; і якщо істинно молишся, то ти богослов». Цей глибокий зв’язок між Почаївською духовною школою і Почаївською Лаврою є частиною освітньої традиції нашої Церкви, яка завжди, прагнучи утримати юнацтво від спокуси перетворити богослов’я в схоластичну науку, намагалася відкривати Семінарії та Академії поблизу монастирів.

І не випадково, саме в день святкування Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, ти, єпископ Нафанаїл, прийняв, через покладання рук Архієреїв, дар Святого Духа. Нехай дата твоєї Єпископської хіротонії завжди нагадує тобі, що ти залишаєшся ченцем! Ти — монах, на якого Церква поклала важкий відповідальний послух — Архієрейське служіння. Нехай же досвід благочестивого життя, спілкування з монахами, молитва перед Лаврськими святинями залишається для тебе джерелом духовного натхнення та підтримки в усіх твоїх рішеннях і діях.

Вісімнадцять років ти ніс послух під началом Високопреосвященнішого митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія, як священик, а з цього дня продовжиш трудитися під його керівництвом в Архієрейському сані. Великою милістю Божою є можливість почати нести своє Архієрейське служіння під крилом такого досвідченого і твердого у вірі та благочесті Архіпастиря, в якого ти можеш завжди спитати поради і отримати підтримку.

Ikona P_23Преосвященний єпископе Нафанаїле! Йди і неси своїй пастві мир та єдність «у чистості, в розсудливості, у великодушності, в благості, в Дусі Святому, в нелицемірній любові» (2 Кор.6: 6).

«Прийми цей жезл, візьми в руку твою: ним ти будеш творити знамення» (Вих. 4:17), але не ті знамення, яких чекав «рід лукавий і перелюбний» (Мф. 12:39), а справжні чудеса: зміну сердець людських до добра, до покаяння, до пізнання Бога Істинного, до преображення життя.

Іди і благослови народ Божий, який був сьогодні свідком твоєї хіротонії!

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

5 серпня 2015 р.
м. Почаїв

Просмотров: 1219