Луцький суд задовольнив скаргу священика УПЦ – закриття справи про побиття настоятеля храму в селі Угринів визнано неправомочним

5 серпня Луцький міськрайонний суд Волинської області вирішив задовольнити скаргу настоятеля храму Воздвиження Хреста Господнього села Угринів протоієрея Ростислава Сапожника, у якій священик звинуватив місцеві правоохоронні органи у бездіяльності.

Настоятель захопленого у вересні минулого року представниками «Київського Патріархату», за активної участі підприємця, депутата Волинської обласної ради А. Турака храму Української Православної Церкви страждає від утисків розкольників увесь цей час. У березні отець Ростислав піддався жорстокому побиттю прихильниками т.з. УПЦ КП.

У районному відділі УМВС вирішили справу закрити, аргументуючи свої дії тим, що Л. Ковальчук, який за свідченнями очевидців, був причетним до побиття, за його словами не бачив, що відбувається. Згідно наданих цим чоловіком пояснень, він, будучи інвалідом зору, випадково взяв до рук палицю та крутив нею над головою, внаслідок чого випадково потрапив по голові священика. Варто зазначити, що односельчани констатують, що Л. Ковальчук не лише самостійно працює на присадибній ділянці, а й їздить на велосипеді.

На перше засідання по розгляду скарги постраждалого священнослужителя на бездіяльність правоохоронців Ковальчук не з’явився. 5 серпня 2015 року прокурор та слідчий привезли до Луцька причетного до побиття, який був у супроводі поводиря, котрого в день бійки біля храму не було. Суддя Сівчук А.Є., відправивши зайвих у даному розгляді справи осіб за двері, підсумував вивчення документів по справі.

Заслухавши усі сторони, суд вирішив задовольнити скаргу отця Ростислава.

«Враховуючи ті обставини, що під час досудового розслідування в даному кримінальному провадженні не було проведені одночасні допити між Ковальчуком Л.М. та Сапожником Р.М., – зазначається в ухвалі, – необхідно провести вищевказані допити та дати юридично-правову оцінку, із врахуванням проведених вищевказаних допитів». Вказаний перелік дій не є вичерпним, зауважується в документі, тому правоохоронців у ході розслідування закликано виконати і інші дії, в яких виникне необхідність. «На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 303, 306-307 КПК України, – суд постановив: Скаргу Сапожника Ростислава Михайловича – задовольнити», – йдеться у рішенні.

Таким чином було скасовано постанову заступника начальника СВ Горохівського РВ УМВС Пилипчука П.П. від 30.04.2015 року про закриття справи. Матеріали повернули в прокуратуру Горохівського району Волинської області для організації подальшого досудового розслідування даного кримінального провадження.

Використано матеріали uoj.org.ua

Просмотров: 823