ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Тисячі віруючих молилися за Літургією, яку очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій в Аннинському жіночому монастирі (+ВІДЕО)

14 серпня, у свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього та День пам’яті семи мучеників Маккавеїв, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Аннинському жіночому монастирі Чернівесько-Буковинської єпархії.

Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього

Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього одночасно відзначається Святою Церквою з двома іншими святами: Днем пам’яті семи мучеників Маккавеїв і Всемилостивого Спаса. З цієї причини в народі сьогоднішній день називається 1-шим або медовим Спасом. Історія свята Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього пов’язана з давньою візантійською традицією обходити зі Святим Хрестом вулиці міста, задля запобігання хвороб, які дуже часто поширювалися на початку серпня. Святкування Всемилостивого Спаса було започатковане у ХІІ столітті, після перемоги князя Андрія Боголюбського над волзькими болгарами. Ікона Спасителя, перед якою молилися з подякою князь та воїни освітила їх дивним сяйвом, після чого звичай звершувати моління перед образом Спаса в цей день поширився Церквою.

Його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Тернопільський і Кременецький Сергій; архієпископи: Ніжинський і Прилуцький Іриней, Чернівецький і Буковинський Мелетій; єпископи: Конотопський і Глухівський Роман, Ірпінський Климент, Хотинський Євсевій, Івано-Франківський і Коломийський Тихон, а також духовенство обителі.

Розділити радість престольного свята обителі зібралися біля 15 тисяч православних віруючих, значна частина з яких прийшла на свято пішки хресними ходами з різних регіонів України.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство звернувся до багатотисячної пастви зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

?????????????
Сьогодні за звичаєм православні віруючі освячують мед та трави

Після одпусту Блаженніший владика звершив освячення меду та трав, після чого звернувся до духовенства, настоятельниці монастиря, ігумені Нонни, сестер, парафіян і гостей обителі з привітаннями на честь престольного свята та благословив усіх.

Цього дня розпочинається Успенський піст, якій триватиме до 27 серпня включно – передсвята Успіння Пресвятої Богородиці.

Просмотров: 5136