ФОТОРЕПОРТАЖ. У свято Успіння Пресвятої Богородиці Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі (ОНОВЛЕНО)

28 серпня, у свято Успіння Пресвятої Владичиці Богородиці і Приснодіви Марії, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Три Лаври УПЦ відзначають престольні свята

Цього дня три Лаври Української Православної Церкви відзначають престольні свята: Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней, єпископи: Львівський і Галицький Філарет, Діонисій (Константинов), Обухівський Іона, Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

28 серпня Свята Церква згадує праведну кончину Божої Матері. Згідно Священного Передання, під час молитви Богородиці на Елеонській горі, Архангел Гавриїл сповістив Їй про майбутню кончину та передав сяючу райську гілку – символ перемоги над смертю та тлінням. Перед кончиною Діва Марія заповідала похоронити себе в Гефсиманії, поруч з могилами своїх праведних батьків та праведного Іосифа Обручника. Кончину Пресвятої Богородиці Церква називає успінням, а не смертю, оскільки Вона залишилася «по смерті жива» (тропар свята), тобто лише заснула, щоб в той же час пробудитися для життя вічного.

Хресний хід до Дальніх печер
Хресний хід до Дальніх печер

Під час малого входу Блаженніший владика нагородив насельників обителі в священному сані богослужбовими нагородами.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство виголосив проповідь перед багатотисячною паствою, яка зібралася в цей день в обителі Пресвятої Богородиці – Києво-Печерській Лаврі.  Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію над випускником Київської духовної академії Олександром Гайком.

По закінченні богослужіння відбувся хресний хід до Дальніх печер, де Предстоятель очолив молебний спів перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці.

Після молебню Його Блаженство разом із Преосвященними архієреями звершив заупокійну літію на могилі спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (+2014, Сабодана).

У день Успіння Пресвятої Богородиці завершується Успенський піст.

Просмотров: 3483