Константинопольський Патріарх Варфоломій: Молимось за припинення розділень і за відновлення миру й єдності благочестивого українського народу

З 29 серпня по 3 вересня 2015 року в Стамбулі в храмі Святої Трійці, що у кварталі Пера, проходив Синаксис (зібрання) ієрархії Константинопольського Патріархату. У роботі цього церковного органу взяли участь близько 140 архієреїв Константинопольської Православної Церкви з різних країн світу.

У вступному слові Святіший Патріарх Варфоломій однією з причин такого високого зібрання назвав необхідність безпосередньо поінформувати ієрархію Вселенського Патріархату про діяльність центрального органу Церкви, тобто Патріархії. Його Святішество зазначив, що є багато «неправдивої інформації, яка подається явними і тайними силами, які нерідко є ворожими до Вселенського Патріархату. Ця неправдива інформація розповсюджується, головним чином, через інтернет і приводить читачів до непорозумінь, а інколи й до скандалів».

Синаксис ієрархії Константинопольського Патріархату

Глава Церкви також сказав, що «цей Синаксис (зібрання) не має адміністративного характеру, … і не покликаний приймати адміністративні рішення», а носить лише консультативний характер. Було відзначено, що Константинопольський патріархат докладає зусилля для «більш тісної співпраці та укріплення зв’язків між Православними Церквами, щоб Православна Церква попри те, що канонічно складається з багатьох автокефальних Церков, мала єдиний голос і щоб в ній формувалася свідомість того, що вона не перестає бути єдиною Церквою, яка висловлюється «єдиними устами і єдиним серцем».

У підсумковому комюніке, опублікованому за результатами роботи Синаксису, окремим абзацом було приділено уваги і подіям в Українській державі: «Також ієрархи Вселенського Патріархату спрямовують свої думки й молитви до тисяч наших братів в Україні і моляться за припинення розділень і за відновлення миру й єдності благочестивого українського народу, який отримав віру і хрещення від Константинопольської Матері-Церкви».

У комюніке за результати Синаксису також була приділена особлива увага гонінням на християн на Близькому Сході і в Африці, «де ще й сьогодні розпинається Христос і місцеве християнське населення …, яке вимушене під тиском і насиллям релігійних фанатиків залишати свої батьківські оселі і … шукати гостинної безпеки на Заході». Константинопольський Патріархат висловлює свою солідарність «із цими християнськими общинами і перед лицем міжнародних організацій відстоює право кожного народу вільно поклонятися своєму Богу, а також проголошує, що релігія повинна об’єднувати народи і цивілізації і бути основою культури і людяності».

За повідомленням Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Просмотров: 1482