Нам всім потрібно побачити свою убогість – Блаженніший Митрополит Онуфрій

Блаженніший Митрополит Онуфрій свою проповідь у Неділю 14-у після П’ятидесятниці присвятив тлумаченню притчі про шлюбний бенкет (Мф. 22: 1-14).

Його Блаженство зазначив, що деякі люди думають, ніби цар вчинив жорстоко, прогнавши людину, яка не мала святкових шат. Адже, можливо, гість просто був бідним. «Але це не так. За часів земного життя Спасителя запрошеним на святковий бенкет безкоштовно видавався чистий світлий одяг. Людина просто повинна була прийти до Господаря і попросити».

Владика Онуфрій підкреслив, що мовчання цієї людини у відповідь на питання Господаря, чому він не в шлюбних шатах, свідчить про його поганий духовний стан. «Це мовчання було свідченням його гордині, яка засліпила очі і не дала можливості побачити свою убогість».

Саме за свою гординю недбайливий гість був вигнаний з шлюбного бенкету. «Життя людини на землі полягає в тому, щоб приготувати такий одяг для своєї душі, щоб стати гідним увійти на шлюбний бенкет, який Господь приготував для всіх нас».

Однак, брудною і неохайною душа стає під впливом наших гріховних вчинків. Блаженніший Владика звернув увагу на одну з молитов, які звучать Великим постом: «Чертог Твій бачу, Спасе мій, прикрашений, і одягу не маю, щоб війти в нього: просвіти одяг душі моєї, Світлодавче, і спаси мене».

«Тим засобом, який очищає душевний одяг є постійне покаяння з молитвою: «Господи Ісусе Христе, помилуй мене грішного»», – зазначив Владика Онуфрій.

Іноді людині, щоб очистити душу потрібно багато років постійних зусиль над собою. Але, незалежно від того, скільки часу на це буде витрачено, вона обов’язково стане учасником небесного шлюбного бенкету, якщо покаянною молитвою попросить у Бога чистий і світлий одяг, завершив свою проповідь Предстоятель.

Просмотров: 1089