Дискримінація віруючих на Тернопільщині продовжується. Голова ОДА не зважає ані на закон, ані на український суд (+ДОКУМЕНТИ, ВІДЕО)

На Тернопільщині конфлікти навколо храмів Української Православної Церкви не вщухають. Тепер міжконфесійні протистояння провокують не тільки розкольники та праворадикали, а ще й органи місцевого самоврядування. Керівництво Тернопільської ОДА неприховано сприяє церковним рейдерам з «Київського патріархату». Нехтуючи законом, ОДА вирішила перереєстровувати громади УПЦ на так звану УПЦ КП.

Православним, які лишилися вірними канонічній Церкві, не зважаючи на величезний тиск з боку рейдерів, доводиться відстоювати свої права у суді. Так, 26 серпня 2015 року Кременецький районний суд ухвалив Іменем України: «Заборонити ТОДА приймати рішення про реєстрацію нової редакції статуту Релігійної громади «Парафія Святого Апостола Іоанна Богослова» с. Колосова». А слідом за тим, 2 вересня, прийняв таке ж рішення і щодо релігійної громади парафії Святого Архістратига Михаїла в с. Башуки.

DSC_0052
“Документ” за підписом голови ОДА, який став причиною чергової провокації з боку розкольників у Колосовій

Та керівництво обласної адміністрації воліє не помічати цих рішень і продовжує нагнітати ситуацію. Розпорядження № 536-од від 28 серпня (після заборони суду вносити зміни в статут) «Про статут релігійної  громади УПЦ КП села Колосова Кременецького району у новій редакції» стало приводом для чергового конфлікту в Колосовій. Цим розпорядженням ОДА «перетворила» громаду УПЦ в громаду «Київського патріархату».

В неділю, 6 вересня, вірним УПЦ, замість того, щоб спокійно і цілком законно звершити Літургію у власному храмі, довелося декілька годин протистояти натиску розкольників та радикалів.

Прес-секретар Тернопільської єпархії протоієрей Стефан Балан розповідає, що активісти «УПЦ КП» намагалися прорватися до храму, зламали паркан. «Вони з самого ранку зі своїми священиками прийшли під храм. Була тут і міліція, яка намагалася втихомирити радикалів».

Передбачаючи такі наслідки від рішень Тернопільської ОДА, напередодні, 4 вересня, віруючі УПЦ з с. Колосова приїхали під стіни облдержадміністрації, із вимогами скасувати протизаконне розпорядження чиновників.

Вірні УПЦ під Тернопільською ОДА
Вірні УПЦ в приміщенні Тернопільської ОДА. Фото сайту “Наш день”

«Ми пояснили голові ОДА, що люди, які називають себе Київським патріархатом, маючи на руках цей незаконно підписаний документ, прийдуть з ним в неділю, і можливе силове захоплення храму. Ми просимо: зупиніть протистояння, не розпалюйте ворожнечу в селі!» , – розповіли в Тернопільській єпархії.

Однак скасовувати рішення Барна відмовився. «Голова ОДА сказав, що за законом не має на це права, повинна вирішувати комісія. Ми попросили хоча б призупинити дію документа на час роботи комісії. Але він відмовився. Ми благали, говорили, що не підемо, бо інакше буде біда в селі», – сказав протоієрей Георгій, настоятель храму в Колосовій.

Степан Барна пообіцяв прихожанам повернутися до розмови після своєї зустрічі з прихильниками так званого Київського патріархату. «Ми його чекали 4 – 5 годин, але потім чергові нас уже не пустили, сказали, що прийом закінчено. І ми роз’їхалися. Результату ніякого. Нас проігнорували», – розповів отець Георгій.

Секретар Тернопільської єпархії УПЦ о. Стефан говорить: «Ми не сподівалися, що за нового голови таке буде. Він же казав, що все робитиме за законом».

Як повідомляють у Тернопільській єпархії УПЦ, ОДА не мала права для прийняття даного розпорядження не лише тому, що судом їй було це заборонено, а хоча б тому, що релігійна громада УПЦ с. Колосова налічує 101 парафіянина.

Те, що Закон на стороні вірних УПЦ очевидно не тільки Кременецьким суддям, а й в сільраді Колосової, а також в Кременецькій райраді, де ще раніше вирішили, що перереєстрацію громади УПЦ в “УПЦ КП” робити не можна. Але у голови Тернопільської ОДА Степана Барна, схоже, своє бачення законності.

Відео Подробностей-ТВ

ДОКУМЕНТИ:

Просмотров: 1688