КИЇВ. Представники Української Православної Церкви взяли участь у зустрічі Прем’єр-міністра України з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (+ВІДЕО)

16 вересня у Будинку митрополитів Національного заповідника “Софія Київська” Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у засіданні взяли участь Голова Синодального інформаційного відділу, єпископ Ірпінський Климент та заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зав’язків протоієрей Миколай Данилевич.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

На початку розмови Прем’єр-міністр висловив вдячність представникам релігійних організацій: «Дякую за ту велику справу, за духовну справу, яку ви зробили. Ви своїм словом, своєю молитвою і підтримкою дали можливість Україні вистояти».

Він окреслив основні досягнення у сфері державно-церковних відносин за останній час. Зокрема, це стосується впровадження капеланської служби та вирішення низки питань у сфері освіти. Окрім значних реформ у сфері впровадження богословської освіти у систему ВНЗ, важливим є визначення місця курсів духовно-морального спрямування в українській школі, які проходитимуть у 5-6 класах.

Стосовно економічного аспекту, Глава Уряду нагадав, що для релігійних організацій встановлені спеціальні тарифи на енергетичні ресурси. Будівлі релігійних організацій також вилучені з переліку об’єктів, з яких стягується податок на нерухомість.

Голова інформвідділу УПЦ єпископ Климент
Голова інформвідділу УПЦ єпископ Климент

У своєму виступі єпископ Климент наголосив на важливості започаткованого владою конституційного процесу. Він звернувся до Прем’єр-міністра із побажанням прислухатися до одностайної думки української релігійної спільноти щодо чіткого визначення у Конституції поняття сім’ї, а також уважного підходу до тих питань, які відносяться до сфери ювенальної юстиції.

Разом з тим, владика Климент звернув увагу на випадки порушення свободи вільного вибору і сповідування релігії, які набули широкого резонансу. Занепокоєння викликає те, що сьогодні МВС не надало вичерпної відповіді про замовників та виконавців зухвалого вбивства священика напередодні державного свята Хрещення Русі. Відсутність конкретної неупередженої інформації породжує багато принципових запитань, на які суспільство має отримати відповідь.

Владика Климент наголосив на неприпустимості практики силового розв’язання релігійних конфліктів, багато з яких спровоковані радикальними політсилами, або діями місцевих чиновників. Ці провокації, насправді, не впливають на релігійну статистику, однак через свою зухвалість і безкарність стають приводом, яким користуються вороги України, звинувачуючи владу у порушенні фундаментальних релігійних свобод.

За словами Голови Інформаційного відділу, беззаконня, яке відбулося під Верховною Радою 31 серпня, насправді за участі радикалів щотижня відбувається у деяких православних парафіях, однак на це не звертається належної уваги.

У свою чергу, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв окремо розібратися у кожному випадку порушення законодавства і вжити необхідних заходів.

Просмотров: 1489