КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

20 вересня, у Неділю 16-ту після П’ятидесятниці, перед Воздвиженням, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Цієї неділі за церковним календарем звершується читання уривку з 25 глави Євангелія від Матфея – притчі Спасителя про таланти. Згідно з євангельським оповіданням, один господар, вирушаючи в чужу країну, дав трьом рабам гроші: п’ять, два та один талант. Кожен із рабів «використав їх на діло» і примножив, окрім того, якому було дано 1 талант – він «закопав його в землю». Після повернення господаря, раби віддали гроші, які були їм дані та зароблені, за що отримали нагороду. Натомість той раб, котрий закопав талант, звинуватив господаря у жорстокості та віддав лише дане йому. Господар викрив лінощі та лукавість останнього та покарав його, наказавши слугам вкинути раба до «тьми безпросвітної».

Під час Літургії Предстоятель УПЦ підніс сугубу молитву за мир в Україні, а також звершив дияконську хіротонію над Олексієм Орловим.

По закінченні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав віруючих із недільним днем та благословив усіх.

За Божественною літургією молився головний тренер футбольного клубу «Шахтар» Мірча Луческу із своєю родиною. Пана Луческу супроводжував настоятель молдово-румунської парафії м. Києва священик Димитрій Попеску. Його Блаженство благословив тренера ФК «Шахтар» та побажав успіхів у спортивній діяльності.

Просмотров: 1321