20 вересня у Словенії завершила роботу VIII зустріч Міжправославної мережі центрів з вивчення новітніх релігій та деструктивних рухів, участь в якій взяла українська делегація на чолі з головою Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископом Обухівським Іоною.

Предстоятель Критської Православної Церкви архієпископ Критський Іриней
Предстоятель Критської Православної Церкви архієпископ Критський Іриней

Завершилася VIII Міжправославна зустріч Божественною літургією в кафедральному соборі в ім’я святих рівноапостольних Кирила і Мефодія в столиці Словенії Любляні. Богослужіння очолив Предстоятель Критської Православної Церкви архієпископ Критський Іриней, якому співслужили митрополит Люблянський і Загребський Порфірій (Сербська Православна Церква), архієпископ Катара Макарій (Єрусалимська Православна Церква), митрополит Неврокопський Серафим (Болгарська Православна Церква), єпископ Карпасійський Христофор (Кіпрська Православна Церква), єпископ Обухівський Іона (Українська Православна Церква), єпископ Крушевацький Давид (Сербська Православна Церква) та учасники конференції — представники Помісних Православних Церков у священному сані.

Під час форуму учасники Міжправославної зустрічі виступили зі спеціальною заявою щодо ситуації в Україні. Було окремо наголошено, що Православні Церкви всього світу моляться про припинення братовбивчої війни на Донбасі.

«Разом із тим ми занепокоєні переслідуваннями, яких нині зазнає канонічна Українська Православна Церква, — ідеться у тексті заяви. — Вважаємо неприйнятним і неприпустимим поширення в ЗМІ України провокаційних сюжетів щодо Української Православної Церкви, спрямованих на дискримінацію за релігійною ознакою, наслідком чого найчастіше стають випадки насильства по відношенню до кліриків і мирян УПЦ, а також акти вандалізму проти святинь. Таким чином ще більше посилюється напруга в українському суспільстві».

Учасники конференції рішуче засудили захоплення православних храмів, здійснювані прихильниками розкольницького угруповання «Київський патріархат», а також висловили підтримку Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та всім вірним чадам Української Православної Церкви.

Голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді, єпископ Обухівський Іона
Голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді, єпископ Обухівський Іона

Міжнародний форум проводиться вже 8-й рік поспіль під егідою Кіпрської Православної Церкви. До участі щорічно запрошуються представники всіх Помісних Православних Церков. Від Української Православної Церкви традиційно були присутні співробітники Всеукраїнського апологетичного центру ім. святителя Іоанна Златоуста, що діє при Синодальному молодіжному відділі УПЦ. Цього року зустріч була присвячена темі «Культи, неоязичництво, секуляризація: небезпека розпаду християнського православного етосу». У рамках роботи конференції єпископ Іона виступив з доповіддю «Спекуляція на історії — основа конфліктності неоязичників».

Просмотров: 346