24 вересня, на завершення свого Архіпастирського візиту до єпархій Донеччини, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій відвідав Слов’янськ.

Після святкової Літургії в Свято-Успенській Святогірській Лаврі, Його Блаженство побував у скитах обителі – на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських та Всіхсвятському. Пізніше Предстоятель УПЦ помолився у древньому храмі свт. Миколая на скелі над Сіверським Донцем та спустився в печеру, в якій подвизався прп. Іоанн Святогірський.

Наприкінці свого візиту Його Блаженство відвідав кафедральний собор Слов’янська на честь св. Олександра Невського. Біля врат храму Предстоятеля зустрічали митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, архієреї з Донецької області, благочинний Олександро-Невського округу протоієрей Миколай Фоменко та духовенство Горлівської єпархії.

У своєму слові до численних вірян, які прийшли цього дня до храму, Блаженніший владика відзначив мужність жителів Донбасу, яким довелося перенести великі випробування війною.

Архіпастир зазначив, що «коли людина з терпінням переживає скорботи та випробування, вона наближається до Бога. Тоді людина починає усвідомлювати, що єдиним помічником для неї в складних обставинах є Господь».

«Я схиляю свою главу перед вами, дорогі владики, отці, брати і сестри. Ви мужньо перенесли все, що Бог попустив вам. Ви зберегли в собі любов до Бога та один до одного, і навіть любов до ворогів», – сказав Предстоятель.

«Найвищого ступеню духовного розвитку людина досягає, коли прощає своїх ворогів, – зазначив Блаженніший владика. – Господь сказав: “Любіть ворогів ваших”(Мф. 5:44). І якщо ми виконуємо цю заповідь, ми стаємо учнями Христовими».

Його Блаженство висловив особливу вдячність митрополиту Горлівському і Слов’янському Митрофану за його труди в єпархії у часи війни. «Вам Бог послав складне випробування, і Ви його винесли з гідністю. Ви для нас є одним із прикладів мужності і вірності Богу і Святій Його Церкві. Нехай Господь береже Вас і всю Вашу паству».

У відповідь митрополит Митрофан подякував Блаженнішому Митрополиту Онуфрію за його Архіпастирський візит на Донецьку землю: «Ваше Блаженство, дозвольте подякувати Вам від усіх нас за Ваш візит в нашу єпархію, до наших людей. Ви бачите, з якою любов’ю всі чекають вас, прагнуть Вашого благословення, Ваших молитов і настанови».

Просмотров: 1618