КИЇВ. Представники Української Православної Церкви зустрілися з Президентом Нобелівського центру миру і прав людини

2 жовня у конференц-залі столичного готелю «Інтерконтиненталь» відбулася зустріч представників Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій з відомим політичним діячем, Президентом Нобелевського центру миру і прав людини в Осло та екс-прем’єр міністром Норвегії паном Х’єлль Магне Бунневіком, який наразі перебуває в Україні з дипломатичною та миротворчою місією.

У зустрічі взяли участь представники церков та релігійних організацій України – членів ВРЦіРО, а також представник Департаменту релігій та національностей Міністерства культури України. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву на зустрічі представляли Голова Синодального інформаційного відділу єпископ Ірпінський Климент (Вечеря) та співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Д. П. Лозінський.

У своєму вітальному слові пан Х’єлль Магне Бунневік загострив увагу присутніх на особливій і впливовій ролі релігії у справі досягнення та збереження миру у суспільстві, окремо зупинився на християнських засадах миротворства, що ґрунтується на повазі до кожної людини, як образа Божого, любові до Бога та ближнього, відчутті відповідальності один за одного і за все творіння Господнє. Пан Бундевік зазначив, що у Європейській конвенції з захисту прав людини першочергове місце відведено повазі до життя та гідності людини, і вже після того – її прав та свобод. На його думку, проповідь саме цієї поваги, як основному підґрунті миру, є першочерговим завданням релігії, яка має навчати цьому суспільство та надихати політиків у справі примноження миру.

Після вітальних Президента Нобелевського центру миру і прав людини усі присутні мали можливість висловитися та поставити запитання норвезькому гостю.

У своєму слові до учасників зустрічі єпископ Климент наголосив на важливості міжнародного досвіду участі релігійних організацій у досягненні миру. Їх внесок в урегулювання конфліктів мав значення лише за уникнення політизації релігії. Сьогодні в Україні є проблема використання політичних чинників для створення релігійних конфліктів. Зокрема, є непоодинокі випадки використання радикальних організацій для провокування релігійної конфронтації і , як наслідок, формування політичних настроїв. Владика Климент наголосив, що використання радикальних ідей і сил для досягнення будь-якої мети є спробою будівництва будинку на піску, який, як сказано в Біблії, не встоїть і падіння його буде великим.

У своєму заключному слові пан Х’єлль Магне Бунневік закликав Церкви незважаючи на будь-які зовнішні фактори «стояти зі своєю паствою», уникати змішування релігії і політики та запобігати використанню релігії у політичних цілях.

Просмотров: 349