Вітальне слово Предстоятеля УПЦ до учасників міжнародної конференції ««Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність»

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!
Високоповажні учасники наукового форуму!

Щиро вітаю Вас з відкриттям Міжнародної наукової конференції ««Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність». Цей науковий форум присвячено 1000-літтю давньоруського чернецтва на Афоні.

Духовний взаємозв’язок наших земель і Афону є аксіомою, яка завжди декларувалася, як факт. Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, монастирі Закарпаття та багато інших обителей Української Православної Церкви були і є безпосередньо пов’язані своєї історією та буттям з цим всесвітньовідомим святим місцем. Літургічні тести, богослужбові статути, іконографія, богослов’я, історичний контекст – це ті сфери, які є живим свідченням нашого спільного життя з Афоном.

Церковне життя на Закарпатті, особливо черенече, завжди було виокремлено сторінкою в контексті церковної історії Православ’я. В часи формування церковної юрисдикції, унійний період, відродження церковного життя в XX столітті весь цей період моральну підтримку священнослужителі шукали на Афоні.

Закарпатське чернецтво здавна було присутнім на Святій Горі. Це говорить про великий дух і стремління закарпатців. Нині на території Закарпатської області діють дві єпapxiї Української Православної Церкви, які об’єднують понад 600 парафій та понад 35 монастирів. Це зайвий раз показує наскільки сильним є черенечий фактор на цій Богом благословенній землі.

Сьогодні перед нами стоїть важливе завдання об’єктивного вивчення різносторонніх церковних, історичних, богословських та культурних зв’язків, які мали місце між Православ’ям на Закарпатті та Афоном протягом багатьох століть. I тут розкривається широке поле для взаємодії між церковними вченими та світською історичною наукою. Дуже важливо, що сьогодні Мукачівська єпархія проводить цю наукову конференцію спільно з різними науковими інституціями Європи. Сподіваємось, що ця співпраця принесе добрі плоди.

Згадуючи молитовну єдність Православної віри в Закарпатті і Святої Гори, ми просимо молитовного заступництва святих Афону перед Богом за нашу Батьківщину та її боголюбивий народ.

Бажаю учасникам і гостям конференції Божого благословення та плідних наукових звершень у вивченні icтopiї Православної Церкви на Закарпатті.

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма Вами

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

3 жовтня 2015 р.
м. Київ

Просмотров: 167