Запорізька єпархія спростувала чергову дезінформацію телеканалу “1+1”

У випуску «ТСН – Новин» від 2 жовтня 2015 року в сюжеті під назвою «У Запоріжжі поховали безіменних героїв трагедії під Іловайськом» журналісти сумнозвісного каналу “1+1” подали неправдиву інформацію, ніби то під час поховання безіменних солдат на Кушугумському кладовищі «спільну панахиду за полеглими відслужили представники усіх релігійних конфесій, за винятком УПЦ Московського патріархату».

У зв’язку з цим Запорізька єпархія виступила із спростуванням цієї дезінформації та обуренням цинізмом, який був проявлений журналістами каналу «1+1» у висвітленні обставин віддання останньої шани захисникам Вітчизни. Адже в день поховання загиблих воїнів запорізьке духовенство УПЦ звершувало двічі заупокійні богослужіння: перед початком жалобної церемонії був відслужений повний чин відспівування, а опісля – заупокійна літія, на якій були присутні журналісти, чиновники, волонтери та військові.

Запорізькі священики двічі звершували заупокійні богослужіння за загиблими воїнами

Натомість згадана репортерами «спільна панахида» представників релігійних конфесій взагалі не може називатися такою священнодією, оскільки складалася з набору вибраних молитов та піснеспівів з панахиди, котрі загалом тривали 5 хвилин. Не обійшлося у згаданій ситуації і без провокативних дій з боку місцевої влади. У своєму запрошенні на даний захід, яке було надіслано напередодні наприкінці робочого дня, керівник Департаменту у справах культури, національностей і релігій зазначав, що воно почнеться 2 жовтня о 9:00 та буде складатися з двох частин: у першій – звершать панахиду священнослужителі УПЦ, а у другій – всі представники інших конфесій. Не дивлячись на це, хід заходу був кимось змінений, і духовенство Запорізької єпархії УПЦ відслужили заупокійну літію після «спільної панахиди», на якій були присутні все ті ж журналісти, чиновники, волонтери та військові.

Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука
Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука

Керуючий Запорізькою єпархією архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука підкреслює, що такими діями представники запорізької обласної влади та канал «1+1» розпалюють ворожнечу поміж українцями, сприяють поглибленню поляризації суспільства, а також тому, щоби Україна продовжувала обливатися кров’ю своїх синів та доньок з-за того, що її роздирають «вовки в овечих шкурах», як ззовні, так і зсередини.

Запорізька єпархія 

Просмотров: 2065