З 30 вересня по 4 жовтня в Монреале (Сицилія) проходила XXI Лабораторія церковних мистецтв, організована асоціацією «Іль Бальо» (Il Baglio) і співдружністю християнських художників «Артос». У зустрічі взяли участь художники, архітектори, мистецтвознавці, священики і миряни, що займаються християнським мистецтвом.

Єпископ Іона з архієпископом Монреаля Мікеле Пеннізі
Єпископ Іона з архієпископом Монреаля Мікеле Пеннізі

Від Української Православної Церкви в роботі конференції взяли участь співробітники Синодального відділу УПЦ з архітектури, будівництва та охорони пам’яток церковної архітектури. Очолював українську делегацію намісник Київського Троїцького Іонинського монастиря єпископ Обухівський Іона.

Відкриття XXI Лабораторії проходило в кафедральному соборі Монреале. Вітаючи учасників конференції, архієпископ Монреале Мікеле Пеннізі наголосив на важливості цих зустрічей для взаєморозуміння християн Сходу і Заходу. З вітальним словом виступив також єпископ Обухівський Іона.

За чотири дні роботи були представлені доповіді з проблем стародавнього і сучасного мистецтва провідних фахівців Росії, України та Італії, спілкування відбувалося в професійних групах з архітектури, іконографії, дизайну, фотографії, проводилися екскурсії по стародавніх пам’ятниках міст Монреале і Палермо.

Однією з основних була доповідь голови творчої архітектурної майстерні Синодального відділу архітектури монахині Олени (Кругляк) з Києва про проект музеєфікації археологічних залишків давньої Десятинної церкви та її відродження. Було прийнято декларацію на підтримку цього проекту, яку підписали учасники XXI конференції.

У неділю, 4 жовтня, XXI Лабораторія церковних мистецтв завершила свою роботу Божественною літургією в православному храмі м. Палермо.

Вид з гори святителя Павлина
Вид з гори святителя Павлина

5 жовтня православні учасники Лабораторії відвідали храм у м. Сутера на горі святителя Павлина, де перед мощами преподобного Онуфрія Великого був відслужений молебень про мир в Україні та здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який несе своє служіння в умовах громадянського протистояння.

Єпископ міста Калтаніссета Маріо Рузотто повідомив, що передає приділ храму для проведення православних богослужінь, і запросив Його Блаженство відвідати Сутеру для поклоніння мощам свого небесного покровителя.

Просмотров: 1023