КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію та освячення хрестів у Михайлівському храмі столиці

9 жовтня, у день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі на честь Архангела Михаїла Дніпровського благочиння м. Києва.

Храмовий комплекс православних храмів у місцевості Дарниця було вирішено зводити на ознаменування 1000-ліття Хрещення Київської Русі (1988). За початковим задумом до складу осередку мали увійти великий соборний храм Архангела Михаїла, церква Входу Господнього до Єрусалима і хрещальня. У ході реалізації задуму до них було додано церкву вмч. Георгія. Зведено також стилізовані господарчі будівлі. Першу зведену споруду присвячено пам’яті жертв Чорнобиля, тому весь храмовий комплекс називають “Чорнобильським”.

Його Блажеству співслужили єпископи: Львівський і Галицький Філарет, Ірпінський Климент; благочинні: Деснянського благочиння протоієрей Димитрій Григорак, Першого Дарницького благочиння протоієрей Василій Біляк, Дніпровського благочиння протоієрей Іоанн Свередюк та духовенство Лівобережного вікаріатства столиці. За богослужінням молились Голова Дніпровської районної державної адміністрації Горбунов Я. В., а також представники районної влади в м. Києві.

Під час малого входу Архіпастир удостоїв настоятеля Свято-Михайлівської парафії протоієрея Богдана Штима права носіння другого хреста з прикрасами.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика виголосив проповідь перед чисельною громадою.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні Літургії Його Блаженство привітав духовенство та віруючих із Днем пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, а також виголосив слова вітань на адресу протоієрея Богдана Штима, котрий цього дня відзначив 60-річний ювілей від дня народження та 30-річчя служіння у священному сані.

Після привітань Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив чин освячення накупольних хрестів для храму Архістратига Михаїла, а також відслужив заупокійну літію за рятувальниками, які загинули під час ліквідації наслідків Чорнобильської аварії.

Просмотров: 1949