11 жовтня у Національній опері України відбулося відкриття ХІІІ Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров». Цього року кінофестиваль присвячено традиціям Святої Гори Афон.

Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив відкриття кінофестивалю “Покров”

Участь в урочистій церемонії відкриття взяв Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, який благословив відкриття кінофестивалю та звернувся до всіх присутніх зі словом архіпастирської настанови.

Його Блаженство поділився особистими враженнями від перебування на Святій Горі, розповів про особливості чернечого афонського життя і побажав усім учасникам фестивалю благодатного покрову Пресвятої Богородиці, яка є Ігуменею Афону та Покровителькою нинішнього фестивалю.

Про життя на Святій Горі також розповіли єпископ Обухівський Іона, насельники афонських обителей: архімандрит Гавриїл з монастиря Дохіар та ієромонах Олексій зі Свято-Пантелеімонівського монастиря, який зачитав послання ігумена цієї обителі схіархімандрита Ієремії до організаторів і учаників православного кінофестивалю.

Перед присутніми на відкритті “Покрову” виступив директор Інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Наприкінці урочистої частини президент кінофестивалю, народний депутат України Андрій Деркач оголосив про відкриття ХІІІ Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров».

Фільмом-відкриттям цьогорічного кінофоруму стала нова робота режисера Сергія Антонова «Незвичайна подорож Серафими».

Цього року за головний приз міжнародного фестивалю боротимуться 57 фільмів-учасників з 4 країн у номінаціях: анімаційне кіно, фільми короткого, документального і повного метражу.

Конкурсні покази кіно проходитимуть в Будинку кіно 12, 13 жовтня з 10:00 до 21:00, а 14 жовтня з 10:00 до 17:00.

Особливістю цьогорічного кінофестивалю є головний конкурс, в якому кожен бажаючий мав можливість стати членом журі. Для цього, як зазначають в оргкомітеті «Покрову», необхідно було запропонувати для загального перегляду під час проведення фестивалю найбільш вдалі кінокартини останнього року, що відповідали б християнським уявленням про сучасне життя. 9 жовтня організатори “Покрову” визначили переможців конкурсу журі, котрі отримають призи під час закриття кінофестивалю.

Закриття фестивалю відбудеться на свято Покрова Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, у столичному Будинку кіно.

Фото: Інформаційного відділу УПЦ і Сергія Рижкова

Просмотров: 1409