Дніпропетровська єпархія закликає всі політичні сили: «Не намагайтеся вмішувати Церкву в політичні процеси»

20 жовтня Дніпропетровськ з Архіпастирським візитом відвідав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Напередодні прес-служба Дніпропетровської єпархії звернулася з офіційною заявою до представників різних політичних партій, а також висловила прохання до журналістів і ЗМІ не очорняти та не політизувати даний візит Первосвятителя Української Православної Церкви в Дніпропетровськ.

Предстоятель Української Православної Церкви очолив урочисті святкування знаменних ювілеїв, шанованих Православною Церквою в 2015 році: 1000-річчя кончини рівноапостольного великого князя Володимира, 240-річчя заснування Дніпропетровської єпархії та 40-річчя архіпастирського служіння митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея.

«Приїзд Його Блаженства – це свято православних християн Дніпропетровщини, а не реалізація політичних планів», – зазначається у заяві.

Сьогодні, коли Церква є чи не єдиною силою, що об’єднує народ, неприпустимо Її використовувати в підтримку будь-якої конкретної політичної сили та вмішувати в політичну боротьбу. «Ми закликаємо всі політичні сили не намагатися вмішувати Церкву в політичні процеси. – наголошують у Дніпропетровській єпархії. – Всі громадяни України однаково цінні для Церкви, і вона молиться за кожного з них. Церква – поза політикою!».

Цитуючи звернення Собору єпископів Української Православної Церкви від 21 грудня 2007 року, представники УПЦ нагадали про принципову позицію Церкви щодо взаємин з державою: «На жаль, інколи серед вірних нашої Церкви християнська любов поступається місцем нетерпимості на політичному ґрунті. Відомо, що розкол в українському Православ’ї був значною мірою спричинений втручанням політичних сил. Політична доцільність інколи керує і тими, хто знаходиться в межах Української Православної Церкви і навіть намагається виступати від її імені. <…> Закликаємо всіх чад нашої Церкви до церковності і застерігаємо від політиканства. На гіркому досвіді останніх років ми мали можливість переконатися, що політика нас розділяє, а Христос Спаситель і Його Свята Церква – об’єднує. Наголошуємо, що Українська Православна Церква – поза політикою. Наша Церква надає можливість всім своїм чадам дотримуватись різних політичних поглядів, але при цьому не може допустити, щоб політичні гасла вносились в церковне середовище».

За матеріалами офіційного сайту Дніпропетровської єпархії

Просмотров: 1009