Вітальне слово Предстоятеля УПЦ учасникам Міжнародної науково-практичної конференції «Київська духовна академія у світовій сім’ї богословських навчальних закладів», приуроченої 400-річчю Київських духовних шкіл

20 жовтня, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в актовій залі Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбулося пленарне засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Київська духовна академія у світовій сім’ї богословських навчальних закладів», приурочена 400-річю Київських духовних шкіл. Із вітанням до учасників форуму звернувся Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ АНТОНІЮ,
МИТРОПОЛИТУ БОРИСПІЛЬСЬКОМУ І БРОВАРСЬКОМУ,
РЕКТОРУ КИЇВСЬКОЇ ДУХОВНОЇ АКАДЕМІЇ І СЕМІНАРІЇ

ОРГАНІЗАТОРАМ, ГОСТЯМ І УЧАСНИКАМ
МІЖНАРОДНОЇ ЮВІЛЕЙНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«КИЇВСЬКА ДУХОВНА АКАДЕМІЯ У СВІТОВІЙ РОДИНІ
БОГОСЛОВСЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ»

Ваше Високопреосвященство!Дорогий владико!
Возлюблені у Христі отці брати і сестри!

Щиро вітаю Вас з відкриттям міжнародного наукового форуму, присвяченого 400-річчю Київських духовних шкіл.

Чотири століття тому із заснуванням Київської Братської школи було покладено початок самобутній освітній традиції, яка визначальним чином вплинула на історію Православної Церкви не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Крім того, Києво-Могилянська академія та Київська духовна академія справили величезний вплив на розвиток вітчизняної науки і культури. Сьогодні спадкоємцями та продовжувачами цієї традиції є як духовні, так і світські навчальні заклади України.

Вшановуючи особливий внесок в історію нашої Церкви та нашого народу Київських духовних шкіл, Священний Синод Української Православної Церкви прийняв рішення про святкування їх 400-річного ювілею на загальноукраїнському рівні.

Свого часу у XVIIст. святитель Петро Могила, ініціюючи перетворення Братської школи на Київський колегіум, намагався знайти оптимальну форму поєднання вірності православній церковній традиції з відкритістю до сучасної науки. Так виник Могилянський синтез, який став потужним творчим поштовхом для усієї східної богословської думки. Святитель Петро наголошував, що завданням студентів є не тільки засвоєння знань, але й зростання в благочесті, без якого усяке знання втрачає сенс. Тому Києво-Могилянськаакадемія стала не тільки колискою вітчизняної освіченості, але й школою святості. Вона виховала чимало подвижників благочестя, які нині вшановуються в лику святих.

Після проведення у Києві духовно-освітньої реформи на початку ХІХ ст. Києво-Могилянську академію було перетворено на Київську духовну академію. Хоча це був навчальний заклад іншого типу, однак, він продовжив давні київські освітні традиції. Корпорація Київської духовної академії завжди вважала себе спадкоємицею Могилянської традиції. Протягом ХІХ — початку ХХ ст. Академія виховала цілу плеяду видатних церковних ієрархів, богословів, подвижників благочестя.

У буремному ХХ ст. Академія пережила важкі часи насильницького закриття та майже повного забуття. Після встановлення в Україні радянської влади чимало професорів та вихованців Академії зазнали репресій. Багато хто з них закінчив своє життя мученицькою смертю. Після того, як минули важкі роки атеїстичного полону, почалося відродження Київських духовних шкіл. І сьогодні Академія у Києві є провідним навчальним закладом Української Православної Церкви.

На конференції, яка сьогодні починає свою роботу, буде розглянуто широке коло питань, пов’язаних з історичним шляхом Київських духовних шкіл, їх внеском у скарбницю православної богословської думки. Також планується розглянути актуальні питання сьогодення та майбутнього розвитку духовних шкіл в Україні.

Сьогоднішній форум є свідченням широкого міжнародного визнання Київської академії. До Києва прибули гості з багатьох країн світу, які представляють богословські навчальні заклади кількох Помісних Православних Церков. Очікується підписання угод про співробітництво між Київською духовною академією та закордонними навчальними закладами.

Сподіваюсь, що на конференції відбудуться пліднінауковідискусії. Науковці з різних країн зможуть обмінятися думками та інтелектуально збагатити один одного. Бажаю всім благословенних успіхів у справі вивчення історії Київських духовних шкіл та у пошуках шляхів майбутнього розвитку православної богословської освіти.

Прикликаю на усіх вас Боже благословення

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

20 жовтня 2015 р.
м. Київ

Просмотров: 265