ЛУЦЬК. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочистості з нагоди Собору Волинських святих (ОНОВЛЕНО)

23 жовтня, в рамках святкування 1000-річчя преставлення святого рівноапостольного князя Володимира Хрестителя, а також у день вшанування Собору Волинських святих, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив богослужіння у храмі Всіх святих землі Волинської м. Луцьк.

Його Блаженству співслужили митрополити: Вишгородський і Чорнобильський Павел, Волинський і Луцький Нифонт, Білоцерківський і Богуславський Августин, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство міста і гості єпархії в священному сані. За Літургією молився голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

За богослужінням співали хор студентів Волинської духовної семінарії та учасники хору храму Всіх святих землі волинської «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Вислоцької.

Собор Волинських святих
Собор Волинських святих

Святкування Собору Всіх святих, що у Землі Волинській просіяли, було встановлене у 1881 році. Саме тоді, 10 жовтня (за старим стилем) Свято-Успенська Почаївська Лавра відзначала 50 років з дня свого повернення в лоно Православної Церкви. Серед 33-х угодників Божих Собору святих історичної Волині – святий рівноапостольний князь Володимир, перші єпископи Волині святителі Стефан і Амфілохій, святий благовірний Ярополк, князь Володимир-Волинський, святий преподобний Феодор, князь Острозький, свята праведна Іуліанія, княжна Ольшанська, преподобномученики Афанасій Берестейський та Макарій Овруцький, преподобні Іов і Амфілохій Почаївські.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до віруючих, які у великій кількості прийшли привітати свого Предстоятеля на Волині, зі словом проповіді. Його Блаженство відзначив, що святі Волинської землі – це люди різного соціального стану і віку, преподобні і праведні, але кожен із них у свій час і на своєму місці догодив своїм земним життям Богу. А догождати Господу означає, як сказано у Святому Письмі, «один за одного тягарі нести, і цим здійснити закон Христа».

Згадуючи преподобного Іова Почаївського, Блаженніший владика зауважив, що він був одним із мужніх захисників Православної віри, а основною його зброєю була молитва. Сьогодні, коли Церква також переживає непрості часи, ми, за словами Предстоятеля, знову маємо бути мужніми і стійкими у своїй вірі.

12042929_1097951003563148_1891369974089535099_n
Богослужіння в день престольного свята у храмі Всіх святих землі Волинської – майбутньому кафедральному соборі Луцька

По завершенні богослужіння був звершений хресний хід, після якого Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав волинську паству зі святом, подарував храму Всіх Святих землі Волинської богослужбове Євангеліє. За заслуги перед Українською Православною Церквою Предстоятель відзначив орденом свт. Миколая Чудотворця благодійника Василя Токарського.

У свою чергу, в подяку за розділену духовну радість, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук вручив Предстоятелю УПЦ Почаївську ікону Божої Матері.

В Музеї знаходиться Холмська ікона Богоматері, одна із чотирьох збережених апостольських ікон, якій вже понад тисячу років.
В Музеї знаходиться Холмська ікона Богоматері, одна із чотирьох збережених апостольських ікон, якій вже понад тисячу років.

Пізніше Блаженніший Митрополит Онуфрій відвідав Музей волинської ікони, де завідувач Музею Тетяна Єлісєєва провела для гостей невелику екскурсію. В подарунок музею Його Блаженство передав відзнаки Предстоятеля Української Православної Церкви «За особливі заслуги перед Українською Православною Церквою» та «Благословення за труди на благо Святої Церкви».

Використано матеріали офіційного сайту Волинської єпархії

Просмотров: 2903