8 листопада, у Неділю 23-тю після П’ятидесятниці, напередодні 400-річчя Київської духовної академії, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія за участю представників Помісних Православних Церков.

Самобутня київська богословська освітня традиція бере початок від 1615 р., коли у Києві на Подолі було засновано Братську школу. З 1632 р., після об’єднання з Лаврською школою, вона була перетворена на Київський колегіум, головним покровителем якого став святитель Петро Могила. Згодом колегіум набув статусу Академії та на честь свого покровителя отримав назву «Києво-Могилянська академія»

Богослужіння очолив митрополит Филипопольський Нифон (Антіохійська Православна Церква). Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Нижньодунайський Кассіан (Румунська Православна Церква), голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Тамасосський і Оринійський Ісаія (Кіпрська Православна Церква), керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Бородянський Варсонофій, насельники та гості обителі в священному сані.

За Літургією також молилися митрополит Дарданельський Никита, іпертим і екзарх всього Геллеспонта (Константинопольська ПЦ) та архієпископ Цагерський і Лентехський Стефан (Грузинська Православна Церква).

Храм св.вмч. Димирія Солунського, споруджений на місці страти святого (Фесалоніки, Греція)
Храм св.вмч. Димитрія Солунського, споруджений на місці страти святого (Фесалоніки, Греція)

Цього дня Свята Церква відзначає пам’ять святого великомученика Димитрія Солунського, який постраждав за Христа у 306 році в м. Фесалоніки при імператорі Максиміані Галерії.

Після читання Святого Євангелія єпископ Ірпінський Климент виголосив проповідь перед багатьма віруючими, що зібралися цього дня за Божественною літургією в Успенському соборі.

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні Літургії митрополит Нифон звернувся до всіх присутніх зі словами вітань із недільним днем та 400-літтнім ювілеєм Київських духовних шкіл. Преосвященний владика відзначив визначне місце Української Православної Церкви у православному світі, яка поєднує православних віруючих української землі із Вселенською Церквою. Також митрополит Нифон наголосив на важливості освітньої місії, що сторіччями звершує Київська духовна академія, виховуючи служителів для Української Православної Церкви та Вселенського Православ’я загалом.

В свою чергу, ректор Київської духовної академії митрополит Антоній подякував владиці Нифону за теплі слова привітань та висловив радість, що 400-річний ювілей Київські духовні школи мають можливість відзначити в колі великої родини усіх Помісних Православних Церков світу.

Нагадаємо, що 9 листопада об 11.45 відбудеться брифінг з керуючим справами УПЦ, ректором КДАіС, митрополитом Антонієм (Паканичем) та почесними іноземними гостями. Акредитація для представників ЗМІ є обов’язковою

Просмотров: 2250