13 листопада Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій з Архіпастирським візитом відвідав Запорізьку єпархію.

Його Блаженство очолив Божественну літургію в Покровському архієрейському соборі Запоріжжя, під час якої відбувся чин прославлення святого праведного Петра Калнишевського (+1803), останнього кошового отамана Запорізької Січі.

Ікона святого праведного Петра Калнишевського
Ікона святого праведного Петра Калнишевського

До дня канонізації святого праведного Петра Калнишевського в Свято-Покровському архієрейському соборі був встановлений старовинний козацький іконостас XVIII ст., подарований ктитором Запорізької єпархії.

Блаженнішому владиці співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Василій (Златолинський), голова Синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді, архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука,  архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій, архієпископ Городницький Олександр, голова Синодального відділу у справах молоді, єпископ Обухівський Іона, єпископ Конотопський і Глухівський Роман, голова Синодального інформаційного відділу УПЦ, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Бердянський і Приморський Єфрем, єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, а також духовенство єпархії. На богослужінні були присутні громадські діячі, представники ЗМІ, регіональних козацьких організацій, волонтери та численні миряни.

За Божественною літургією була звершена остання заупокійна літія за праведним Петром Калнишевським, після чого митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел зачитав рішення Священного Синоду УПЦ від 23 грудня 2014 року (Журнал №88) про причислення до лику місцевошанованих святих Запорізької єпархії останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського (+1803). Житіє новопрославленого зачитав архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій.

Блаженніший Митрополит Онуфрій вперше відвідав Запорізьку єпархію в якості Предстоятеля УПЦ
Блаженніший Митрополит Онуфрій вперше відвідав Запорізьку єпархію в якості Предстоятеля УПЦ

Під час урочистого богослужіння Предстоятель УПЦ звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій відзначив заслуги новопрославленого святого перед Богом, Церквою та Батьківщиною та закликав всіх слідувати прикладу християнської любові останнього кошового отамана Запорізької Січі.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій, який вперше відвідав Запорізьку єпархію в якості Первосвятителя УПЦ, привітав усіх присутніх зі святом та визначною подією в житті єпархії – прославленням святого праведного Петра Калнишевського. Особливі слова вітання Його Блаженство сказав на адресу архієпископа Запорізького і Мелітопольського Луки, який цього дня відзначає 10-річчя архієрейської хіротонії. За заслуги перед Українською Православною Церквою Предстоятель удостоїв Преосвященного владику високої нагороди – ордену святого князя Ярослава Мудрого.

Просмотров: 4023