Слово на вручення жезла єпископу Болградському Сергію (Михайленку), вікарію Одеської єпархії


Преосвященний єпископе Сергію!

Благодаттю Божою, через покладання рук святителів, ти долучився нині до сонму архіпастирів нашої Церкви та покликаний подальше своє служіння звершувати в сані Єпископа.

Вітаю тебе з цим великим та відповідальним званням і від душі бажаю, щоби ти проходив його зі страхом Божим, у кротості й смиренні, як і належить єпископу Церкви Христової. Сьогодні всі ми молилися за тебе такими словами: «Господи, й цього явленного вершителя архієрейської благодаті зроби бути наслідувача Тобі, істинного пастиря, Який положив душу Твою за овець Твоїх». Наслідуй в своєму служінні Господу нашому Іісусі Христу, Котрий «не для того прийшов, щоби Йому служили, але щоби послужити та віддати душу Свою для спокутування багатьох» (Мк. 10:45).

В Таїнстві Архієрейської хіротонії ти отримав дар благодаті Божої. Але будь-який дар передбачає ще й обов’язки. Тільки за умови їх виконання, єпископ правильно здійснює своє служіння й сам духовно вдосконалюється. Ти повинен любити Христа та Його паству. Це перша та найголовніша умова. Згадай, як Спаситель по Своєму Воскресінні запитує апостола Петра: «чи любиш Мене?» і тільки після стверджувальної відповіді Петра, велить йому «паси овець Моїх!» (Ін. 21 гл.). Господь довіряє Свою паству тільки тому, хто любить Його, тому що доручає люблячому найдорожче – те, що Він надбав Кровю Своєю (Діян. 20:28). Завжди пам’ятай, що разом з архієрейством ти взяв на себе найвеличнішу відповідальність.

Більше десяти років ти старанно трудився в якості намісника Свято-Костянтино-Єленинського монастиря міста Ізмаїла. Ти продовжуєш нести цей послух, але вже у архієрейському достоїнстві, що потребує ще більше сил, труда й самовідданості. Багато чому тобі доведеться навчитися. Не нехтуй порадами своїх старших співбратів за саном. Пам’ятай – ти сьогодні дав обіцянку перед Богом та Церквою бути в згоді зі всіма архієреями та дотримуватися церковного миру.

Тобі доведеться нести тягар відповідального єпископського служіння під началом досвідченого архіпастиря митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела. Розділяй з ним усі тяготи в подоланні випробувань. Будь йому вірним помічником і співбратом.

Нехай твоє подальше служіння стане виконанням Євангельської заповіді: «Так хай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили Ваші добрі діла і прославляли Отця Вашого Небесного» (Мф. 5:16).

Прийми цей жезл, символ архієрейської влади й апостольського шляху, і від даної тобі благодаті прикликай благословення Господнє на цих людей Божих, які прийняли молитовну участь у твоєму освяченні.

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

15 листопада 2015 р.,
м. Одеса

Просмотров: 396