Вітання Предстоятеля УПЦ митрополиту Одеському і Ізмаїльському Агафангелу з нагоди 40-річчя архієрейської хіротонії

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ АГАФАНГЕЛУ,
МИТРОПОЛИТУ ОДЕСЬКОМУ І ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Прийміть сердечні вітання звизначною датою – 40-літнім ювілеєм Вашої особистої П’ятидесятниці!

Чотири десятиліття минуло з того знаменного дня, коли за дивним Промислом Великого Архієрея Христа Спасителя Ви були поставлені на високому свічнику святительського служіння, аби просвічувати кожну людину, що приходить у світ, Божественним сяйвом Євангельського вчення. Тісними воротами і вузькою дорогою (Мф. 7:14) йшли Ви до вівтаря Господнього у важкі часи богоборчої влади, коли багатьом здавалося, що дні Церкви добігають кінця. Тоді Ви цілковито віддали себе на служіння Богу і ближнім, з готовністю відгукнувшись на заклик Пастиреначальника, звернений колись до апостола Петра: Паси вівці Мої (Ін. 21:17). Прийнявши чернечий постриг і священний сан у Лаврі преподобного авви Сергія, Ви вже півстоліття на кожному місці не перестаєте вчити й благовіствувати про Іісуса Христа (див. Діян. 5:42), сповіщаючи, що настало літо Господнє, сприятливе для спасіння.

Протягом багатьох років Ви, дорогий Владико, звершували послух ректора Одеської духовної семінарії, а в новітні часи вітчизняної історії – голови Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви. Не одне покоління пастирів і архіпастирів виросло під Вашим батьківським крилом, і всі з вдячністю згадують пройдену під Вашим началом школу благочестя, беручи Вас за взірець у благоліпності богослужіння, проповіді і храмобудівництва.

Невтомними трудами Вашого Високопреосвященства було піднято на належну висоту церковне життя Одеського краю: відкрито сотні храмів і монастирів, відновлено величний Спасо-Преображенський кафедральнийсобор, встановлено плідну співпрацю з представниками влади, громадськими організаціями, творчою інтелігенцією, діячами науки, освіти і культури. Вашими турботами був повернений у пам’ять народу і прославлений в лику святих угодників Божих цілий сонм відомих подвижників благочестя ХІХ–ХХ століть, які осяяли нашу землю своєю вірою і любов’ю.

Дорогий Владико! Увесь шлях Вашого священицького і архієрейського служіння осяяний євангельськими словами: Йдіть же навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх додержувати всього, що Я заповів вам (Мф. 28:19–20). Зробивши їх наріжним каменем свого життя, Ви дійсно стали ревним наступником святих апостолів у виконанні цієї заповіді Божественного Учителя.

У цей визначний день дозвольте висловити Вашій Святині слова щирої подяки за понесені труди. Молитовно бажаю Вам міцного здоров’я, душевного спокою і благодатної допомоги від Спасителя нашого у святительських трудах. Нехай Всемилостивий Господь всесильним заступництвом Своєї Пречистої Матері і ходатайством всіх святих Одеської землі й надалі зберігає Вас і Вашу боголюбиву паству у мирі і благоденстві на многая і благая літа.

З любов’ю у Христі

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

16 листопада 2015 року

Просмотров: 272