Блаженніший Митрополит Онуфрій про те, яка віра спасительна

Під час свого архіпастирського візиту до Балтської єпархії Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до численної пастви з Першосвятительським словом про віру істинну та хибну, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Згадуючи Євангельську історію про кровоточиву жінку, яка зцілилася від одного дотику до одягу Господа, Його Блаженство пояснив чому багато хто з нас не отримує того, що просить. «Всі ми теж часто хворіємо або переживаємо неприємності, хочемо отримати зцілення і позбавлення від складнощів нашого життя. Ми віримо, що Бог може це зробити, але часто ця віра пуста», – зазначив Предстоятель Української Православної Церкви.

За словами Першосвятителя, є дві різні віри: розумна і сердечна. «Віра розуму полягає в тому, що людина усвідомлює, що Бог – це Творець, і все знаходиться в Його владі», – сказав Блаженніший владика. Але якщо така людина продовжує жити за своїми правилами, то така віра не має сили. «Віра розуму може не стати спасительною, так як і біси вірують і тремтять. Вони вірять у всемогутність Божу, але противляться Господу і роблять все, що Ним заборонено. Така віра не може спасти», – підкреслив Його Блаженство.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Жити так, щоб раділи ангели

Для порятунку потрібна віра серця, яка з’являється у тієї людини, котра виконує Заповіді Христові. «Через примус себе жити за Божими законами, людина набуває духовного досвіду. Тоді приходить не тільки віра, але й істинне пізнання Бога. Апостол Павло сказав: «Я знаю Того, в кого увірував». Він не просто розумом пізнав Бога, але й серцем Його відчув».

Істинно віруючій людині не потрібні чудеса від Господа, на відміну від того, хто вірить тільки розумом, продовжив Митрополит Онуфрій. Така людина бажає тільки того, що корисно для спасіння.

«Часто у нас з’являються бажання, які не збігаються з Божою волею. Іноді нам хочеться того, що суперечить законам Господнім. Але стримуючи себе, ми поступово починаємо набувати певний духовний досвід», – сказав Його Блаженство. Так людина навчається не вимагати від Бога виконання своєї волі і здійснення чудес, а починає ввіряти Богу своє життя.

«Все це пізнається через особистий духовний досвід, який повинен супроводжуватися молитвою, яка є джерелом отримання сили. По молитвам Господь зміцнює людину, допомагає їй в усіх благих починаннях», – зазначив Блаженніший владика.

Просмотров: 1302