У своєму коментарі тижневику «Аргументи і факти в Україні» керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній на прикладі двох інцидентів продемонстрував те, що проти Української Православної Церкви розгорнута масштабна кампанія, елементами якої виступають силовий тиск і всілякі маніпуляції, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Останнім часом стосовно УПЦ розповсюджується багато тенденційної інформації. Зокрема, на різних рівнях звучать твердження про те, що наші ряди залишають десятки громад. І цей процес відбувається на свідомій і добровільній основі.

Вперті факти говорять про інше – проти нашої Церкви розгорнута масштабна кампанія, елементами якої виступають силовий тиск і всілякі маніпуляції. Приблизну картину того, як це відбувається на практиці, можна скласти на прикладі двох конкретних інцидентів.

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Перший не так давно стався в селі Дуліби Рівненської області. Серед його жителів був пущений слух про те, що місцевий священик УПЦ «має намір приватизувати церкву». Негайно після цього відбувся збір підписів, під час якого фіксували хто готовий і хто не готовий підтримати дану «ініціативу». Зрозуміло, що переважна більшість людей проголосувало «проти приватизації». Яке ж було їх здивування, коли з’ясувалося, що зібрані підписи були використані зовсім для інших цілей, а саме створення в селі громади «Київського патріархату». З якого боку не глянь – у наявності факти явної брехні і відвертої фальсифікації. В результаті представники щойно зареєстрованої громади почали заявляти свої претензії на храм, в якому парафіяни УПЦ моляться з 1991 року. З подачі колишнього сільського голови церква була навіть опечатана, але, на щастя, рішенням вищестоящих органів влади її недавно повернули законним власникам – православним віруючим села Дуліби.

Читайте також: Храм, яким намагалися заволодіти розкольники, належить УПЦ – рішення Рівненського суду

Другий приклад – вересневий інцидент в селі Катеринівка Тернопільської області. Там за участі представників «Київського патріархату» та «Правого сектору» відбулося рейдерське захоплення храму УПЦ. Більше того, він був увінчаний потворним побиттям беззбройних вірних нашої Церкви, проти яких використовувалися кийки та сльозогінний газ.

Читайте також: Синодальний інформаційний відділ провів брифінг за участі постраждалих від побиття в с. Катеринівка на Тернопільщині (+ВІДЕО)

Дані випадки – всього лиш частина тих порушень, яким нині піддаються права віруючих нашої Церкви. І тим, хто їх допускає, варто пам’ятати – шляхом неправди, шантажу і насильства неможливо побудувати щось вартісне і довговічне. Такі кроки тільки приносять шкоду душі і нашій Батьківщині, створюючи в ній додаткові вогнища напруги та нестабільності.

Стаття з газети: Тижневик “Аргументи і Факти” № 48 25/11/2015, Фото uoj.org.ua

Просмотров: 610