Храм, яким намагалися заволодіти розкольники, належить УПЦ – рішення Рівненського суду

24 листопада своїм рішенням Рівненський окружний суд відхилив позов громади «Київського патріархату» про передачу Свято-Покровського храму в селі Рясники Гощанського району на Рівненщині у почергове користування, про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ, з посиланням на портал Спілки православних журналістів.

Нагадаємо, конфлікт у селі Рясники спровокували представники місцевої влади ще навесні. Голова місцевої сільради почав перешкоджати статутній діяльності громади УПЦ. 20 жовтня парафіяни Свято-Покровського храму виграли суд у справі неправомірних дій місцевої сільської ради.

Читайте також: РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ. УМВС поскаржилося в прокуратуру на голову сільради щодо утисків громади УПЦ

Громада «УПЦ КП», за ініціативи місцевих можновладців була зареєстрована в селі 30 липня, і щойно отримала документи, почала претендувати на храм УПЦ. Розкольниками було направлено позов у Рівненський суд та подано заяву в Рівненську ОДА. Суд взяв до уваги пояснення голови Рівненської обладміністрації Віталія Чугуннікова, який підтвердив право власності громади УПЦ на храм. РОДА надала суду документи, з яких видно, що Свято-Покровський храм села Рясники був переданий в користування Української Православної Церкви 3 грудня 1991 року і має охоронний договір від 3 жовтня 1988 року.

Віряни УПЦ в суді. фото uoj.org.ua
Віряни УПЦ в суді. фото uoj.org.ua

«Якщо церква знаходиться у правомірному користуванні однієї громади, то вона не може бути передана іншій релігійній громаді у почергове користування. Даний факт регламентує чинне законодавство України, Верховний суд і Вищий адміністративний суд України. Що стосується громади «УПЦ КП», то вона зареєстрована тільки 30 липня 2015, і відповідно тільки з цього моменту вона має права та обов’язки», – пояснила Катерина Іванюк, юрист Рівненської єпархії УПЦ.

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Як повідомляв Інформаційний відділ УПЦ, свого часу щоб схилити прихожан громади УПЦ до переходу в «Київський Патріархат» вже традиційно використовувалися методи наклепу й образ. Та віряни на провокації не піддалися.

Читайте також: РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ. Український військовий спростовує звинувачення в бік клірика УПЦ

Просмотров: 726