Чиновник Тернопільської ОДА пояснив вірянам УПЦ, що їх не існує

Коментуючи рішення Апеляційного суду щодо визнання недійсним постанови зборів сільської громади села Башуки про «переведення» релігійної громади храму Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла в «УПЦ КП», заступник директора Департаменту у справах культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький зазначив, що в Башуках релігійної громади УПЦ не існує.

Нагадаємо, 24 листопада Тернопільський апеляційний суд зобов’язав Кременецький районний суд відновити провадження у справі.

Як розповів настоятель храму протоієрей Василь Горюк, свого часу замість громади УПЦ у держреєстрі під тим самим номером вписали громаду «УПЦ КП»: «4 вересня відбулася так звана перереєстрація громади і голова Тернопільської облдержадміністрації підписав розпорядження. Змінилися і юрисдикція громади, і її керівник».

Нагадаємо, що церква в селі Башуки була захоплена 14 червня розкольниками за підтримки радикалів. При цьому рішення релігійної громади УПЦ було підмінене рішенням сільської громади. Кременецький районний суд свого часу відмовив вірянам УПЦ у розгляді справи про захоплення їхнього храму, мотивуючи це тим, що громади УПЦ вже не існує, а отже позов вони подавати не можуть.

Відтак Кременецький райсуд залишив справу без розгляду, що й стало причиною рішення Апеляційного суду.

В свою чергу заступник директора Департаменту у справах культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький заспокоює представників «УПЦ КП», що це рішення суду не означає ліквідацію їх незаконно зареєстрованої громади. І підтверджує, що «як юридичної особи, громади УПЦ у Башуках тепер дійсно немає».

Читайте також: На Тернопільщині селяни захищають своє право бути в канонічній Церкві (ВІДЕО)

Просмотров: 1433