Представники УПЦ взяли участь у роботі конференції по зміцненню безпеки релігійних громад в Україні

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви взяли участь у роботі конференції, присвяченій зміцненню безпеки релігійних громад та інших груп в Україні, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ, посилаючись на сайт ВЗЦЗ.

Форум під назвою «Національна зустріч релігійних чи заснованих на переконаннях громад України» з 8 по 9 грудня проходив у Києві. Співорганізаторами заходу виступили Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) та Департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури України. 8 грудня в роботі форуму взяли участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу В. В. Горзов.

image2-e1449593870121-768x1024У своєму виступі протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що УПЦ послідовно виступає за міжконфесійний мир і порозуміння. Попри складну ситуацію як в державі, так і в сфері міжконфесійних відносин, Церква докладає максимум зусиль, щоб не дати використати релігійний чинник у політичній пропаганді, не дати сповзти нашому суспільству у прірву релігійної війни. При цьому священик зазначив, що «в Україні немає релігійної війни, але є міжконфесійні конфлікти, і вони є серйозними. Головним чином, ці конфлікти відбуваються між УПЦ і так званою УПЦ КП».

Читайте також: Керуючий справами УПЦ зустрівся з регіональним директором з питань Євразії Центру Гуманітарного Діалогу

Проте такі конфлікти мають регіональний характер. Прикладом того, що на рівні Держави ситуація виглядає інакше, є ряд рішень українських судів на захист парафій УПЦ. «Це свідчить як про те, що УПЦ юридично правильно і ефективно захищає права своїх вірних, так і про те, що офіційний курс українських центральних державних структур не спрямований на розпалювання міжрелігійної ворожнечі в Україні», – зазначив представник УПЦ.

Разом з тим, протоієрей Миколай Данилевич розповів про проблеми та зловживання на місцях, де певні сили використовують на свою користь симпатії місцевих чиновників, політичну ситуацію в країні, слабкість і віддаленість органів центральної влади, а інколи й просто відчувають безкарність.

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Завершуючи виступ, протоієрей Миколай Данилевич зокрема сказав: «Ми – вірні Української Православної Церкви, як громадяни України хочемо, щоб наша держава захищала й забезпечувала наші права, як віруючих людей, на основі законів, прийнятих самою ж державою».

Просмотров: 534