Керуючий справами УПЦ: Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями

Митрополит Антоній (Паканич)

Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, повідомляє Інформаційний відділ Української Православної Церкви з посиланням на Центр інформації УПЦ.

«Консолідувати націю зможе тільки особиста відповідальність кожного з нас. А це життя за Божими заповідями, дотримання законів держави і бажання приносити користь або, як мінімум, не шкодити ближньому. Коли патріотичні почуття направляються в агресивне русло, людина може робити вчинки, які їй будуть здаватися суспільно-корисними, а насправді нести лише шкоду. Такі приклади зустрічаються сьогодні, зокрема – у сфері міжконфесійних відносин, що особливо небезпечно з точки зору національних інтересів», – зазначив митрополит Антоній.

За його словами, такі публічні ініціативи, як, наприклад, недавня петиція про переведення Києво-Печерської лаври під юрисдикцію УПЦ КП, і спроби захоплення храмів Української Православної Церкви, не сприяють консолідації.

«Нині у селі Птича Рівненської області агресивно налаштовані люди, які вважають себе патріотами, намагаються незаконним шляхом із застосуванням насильства відібрати храм у місцевої громади УПЦ. Керуючись емоціями, вони не думають, до яких наслідків можуть призвести їхні дії. Подібні випадки не сприяють миру і єдності. Прагнучи до національної єдності, суспільство має керуватися християнськими цінностями. Сьогодні потрібно бути розсудливими і не підносити «інформаційні снаряди» тим, хто робить все для того, щоб цієї єдності у нас не було», – підкреслив керуючий справами УПЦ.

Читайте також: ВІДЕОФАКТ: Побиття вірян УПЦ розкольниками та радикалами у селі Птича

Як повідомлялося, в Україні створено Раду з питань національної єдності, яку очолив президент Петро Порошенко. Серед основних завдань Ради: вивчення процесів, що відбуваються в суспільстві, та вироблення пропозицій щодо заходів, спрямованих на зміцнення національної єдності, відновлення історичної пам’яті українського народу, гармонізації етнонаціональних і міжконфесійних відносин.

За словами Президента, окрему увагу під час своєї роботи Рада буде приділяти питанню релігії. На його переконання, Церква має об’єднувати країну, водночас Президент підкреслив, що не буде втручатися в діяльність Церкви, яка повинна бути незалежною.

Просмотров: 315